latinica  ћирилица
04/12/2021 |  09:56 ⇒ 16:23 | Аутор: СРНА

Перић Ромић: Порука Кремља јак вјетар у леђа политици коју води Додик

Порука Кремља да Српска тражи само оно што јој по Дејтону припада јак је вјетар у леђа политици коју води српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, рекла је декан Факултета политичких наука у Бањалуци Ранка Перић Ромић.
Ранка Перић-Ромић (фото: radiogradiska.com) -
Ранка Перић-Ромић (фото: radiogradiska.com)

Ромићева сматра да је састанак Додика са предсједником Русије Владимиром Путином показао да је предсједник Руске Федерације препознао да се Српска налази на правом политичком путу.

- Видјело се да је Москви веома битно очување Дејтонског споразума. Порука Кремља је да Српска тражи само оно што јој по Дејтону припада, а то је јак вјетар у леђа политици коју води Додик - рекла је Ромићева за "Вечерње новости".

Професор међународне политике Срђан Перишић подсјетио је да Русија већ два вијека води политику која се поклапа са интересима Срба.

- Русија не жели да долива уље на ватру. Порука Кремља да подржава договор свих субјеката у БиХ сигнал је да Русија не жели да се Запад меша у унутрашње односе у БиХ - указао је Перишић.

Он је закључио да је Путинов и Додиков састанак показао да су генератори кризе у БиХ западни емисари који мјесецима путују по БиХ и пријете санкцијама, иако Српска само жели поштовање међународног права.

Професор бањалучког ФПН-а Жељко Будимир сматра да је став Москве очекиван, јер се Русија годинама залаже за све што је базирано на Дејтону.

- Логично је да Русија све што се тиче Устава БиХ, то јест Анекса четири, посматра као нешто што је легално и легитимно - рекао је Будимир за "Политику".

Према његовој оцјени, сви сигнали сугеришу да Република Српска у политичко-правном систему треба да се држи позиције стечене уу Дејтону.

- Српска то и чини. Зато од својих партнер у свијету, од којих је Русија најважнија, Српска може да очекује даљу дипломатску подршку, превасходно зато што не тражи ништа мимо међународног права и ништа више од оног што је дефинисано Дејтонским споразумом - рекао је Будимир.