latinica  ћирилица
04/12/2021 |  10:16 ⇒ 10:16 | Аутор: БЕТА

Најспорији интернет на свијету у Туркменистану

Туркменистан је рангиран као земља са најспоријим интернетом на свијету, а корисницима је за преузимање филма потребан готово цијели дан, пренио је Радио Слободна Европа (РСЕ).
Интернет - Фото: илустрација
ИнтернетФото: илустрација

Сајт cable.co.uk је у извјештају о брзини широкопојасног приступа интернету широм свијета у 2021. навео да је Туркменистан, са брзином интернета од 0,50 мегабајта у секунди (Мбпс), најспорији од 224 земље обухваћене истраживањем.

За преузимање пет гигабајта требало је нешто више од 22 сата и 34 минута.

Тај податак изоловану државу у централној Азији ставља чак и иза ратом разорених земаља као што су Јемен, Јужни Судан, Сомалија и Авганистан у погледу брзине интернета, показало је истраживање.

Туркменистанска влада појачала је контролу над приступом информацијама посљедњих година у покушају да обузда поруке која долази из земље о тешкоћама људи. Истовремено је блокирала све информације које долазе из иностранства у којима се критикују тамошње власти.

У источној Европи, три земље с највећом просјечном брзином интернета биле су Мађарска, Румунија и Словенија.

На Балкану најспорији интернет је забиљежен у Сјеверној Македонији, Албанији и на Косову, навео је британски сајт.

Сајт је навео и да је листа направљена послије више од 1,1 милијарде тестова брзине спроведених током 12 мјесеци, до 30. јула.

- Иако земље које се налазе на дну листе и даље пате од екстремно лоших брзина, бројке за 2021. показују да се ситуација побољшава - оцијенио је сајт.