latinica  ћирилица
04/12/2021 |  10:30 ⇒ 10:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Стојим иза Закона о експропријацији

Стојим иза приједлога Закона о експропријацији, мислим да је важан, моја влада је усвојила тај закон и бранила га у Народној скупштини, савјетовала бих предсједнику Србије да га потпише, изјавила је премијерка Ана Брнабић.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Како је навела, тај закон има везе са инфраструктурним пројектима који касне више година, а веома су важни.

- Постојао је јавни увид и сви су могли да доставе коментаре. Неки су то урадили и ми смо нешто прихватили, нешто нисмо - навела је премијерка синоћ у емисији "Директно с Мињом Милетић" на Јуроњуз Србија.

Она је казала да су лажи да је закон донесен због Рио Тинта.

- Овај закон је искорак у ономе што смо претходно имали. Ти власници нелегалних објаката нису могли да остваре накнаду, а сада могу. Ниједним словом у овом закону се нисмо бавили мијењањем јавног интереса. Закон се ту није промијенио. Промијенило се то да су скраћени рокови, да би се убразало реализовање пројеката - рекла је премијерка.

Како је навела, највећа проблематика закона је да је рок за спровођење експропријације пет дана, "што није неуставно, али јесте проблематично".

- То је и предсједнику најпроблематичнији дио закона - казала је она.

Одговарајући на питање о протестима, премијерка је рекла да међу људима који демонстрирају без икакве дилеме постоји велики број оних који се брину за животну средину и да је радује да је брига о животној средини на агенди у Републици Србији.

- Људи овде не воле позитивне вијести, све негативне вијести су увијек главне. Како да причамо о позитивним вијестима, ако немамо медије. Ово је прва влада која је на листу приоритета ставила заштиту животне средине, то је јасно истакнуто у мом експозеу - рекла је Брнабић.

Она је казала да нема ништа против протеста, али да неки ускраћују грађанима основна људска права, права слободе кретања, да одведете дијете код љекара, да одвете дијете у школу језика.

- Ми немамо аполутно ништа против протеста. Мислим да је то ова власт показала током протеста, људи су протестовали када су били протести 1 од 5 милиона. Ми смо их пустили, они су протестовали докле су хтјели, али нису сметали осталим грађанима, нису блокирали међународне путне правце. Немојте да блокирате међународне путеве, то је терор над свим грађанима, који су таоци бахатости оних који блокирају - истакла је Брнабић.

Ипак, како је рекла, не може да разумије спин на причу о протестима.

- Сви смо видјели снимак на којем госпођа која има дјецу моли људе да је пусте да прођу, а они нису хтјели, или ако се зауставе кола хитне помоћи и то смо имали, у том случају људи би требало да позову МУП и да се ту реагује - рекла је Брнабић и додала да се нада да неће доћи до радикализације протеста.

На питање ко су људи који су с палицама изашли из аутомобила и претили демонстрантима у Шапцу, одговорила је да Министарство истражује и треба то да истражи.

- Не стојим ни иза кога ко је изашао и било коме пријетио. Ја стојим иза Србије која се развија и из које не иду такве слике у свијет - додала је Брнабић.

Премијерка је навела да је 92 одсто понуда компаније Рио Сава за откуп земљишта прихваћено.

- Такође, Ђиласов сарадник, Марко Благојевић, продао је Рио Тинту и дио шуме и земљу за око 717.000 евра, а сада нешто говори против Рио тинта. Он је новац узео и сада је против Рио Тинта и стоји уз протесте - нагласила је она.

Рио Тинто, како је навела, није добио експлоатациона права.

- Док не видимо процјене у утицајима, нећемо ићи даље - казала је премијерка.

Говорећи о вакцинацији у Србији, Брнабић је изнела податак да је 55 одсто грађана Србије потпуно вакцинисано, а да је 28,5 одсто становништва примило трећу дозу.

Као охрабрујуће је навела да је 77 одсто оних којима је дошло време за трећу дозу је примило вакцину.

Коментаришући организовање великог скупа СНС у време пандемије она је рекла да је велики број људи носио маску.

- Ми смо тај скуп помјерали како би епидемиолошка ситуација била стабилнија и дошли смо до тога. Трпјели смо критике да не можемо да окупимо чланове, па зато одлажемо, а сада смо имали критике зашто смо их окупили. Биће недјељу дана од скупа, а бројеви се не повећавају, тако да је све имало смисла - казала је Брнабић.