latinica  ћирилица
04/12/2021 |  11:51 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Папа допутовао у Атину (ВИДЕО)

Папа Фрањо допутовао је данас у Атину у оквиру обиласка Медитерана током којег жели да укаже на патње миграната и избјеглица.

Послије дводнвне посјете Кипру, папа је стигао у Грчку, једну од главних улазних тачака у ЕУ за азиланте који бјеже од рата и сиромаштва на Блиском истоку и у Африци.

Дјеца у традиционалним грчким ношњама, као и један дјечак из Африке и дјевојчица из Филипина, поздравли су поглавара Католичке цркве када је изашао из авиона.

Папа Фрањо ће сутра други пут обићи острво Лезбос и посјетити центар за прихватање миграната који је изграђен након што је озлоглашени камп Морија изгорио у пожару прошле године.

Током претходне посјете 2016. године, папа је лично обишао Морију, препуњени камп који је био познат по веома лошим условима за живот. Азиланти су му тада падали пред ноге, плакали и молили за помоћ.

Он је тада повео назад у Рим својим авионом три породице из Сирије, а сада је организовао да 50 миграната буде пребачено из Кипра у Италију након његовог путовања.

Папа Фрањо је током посјете Кипру говорио о условима у Либији и на другим мјестима и рекао да има одговорност да говори истину о патњи избјеглица, које, према његовим ријечима, некад држе у условима упоредивим са нацистичким и совјетским логорима.

Грчке власти забраниле су протесте у центру Атине током тродневне папине посјете. Здравствени радници за данас су планирали одржавање протеста испред парламента поводом увођења обвезне вакцинације.