latinica  ћирилица
04/12/2021 |  13:28 ⇒ 16:39 | Аутор: РТРС

Американка одушевљена животом у Бањалуци (ВИДЕО)

Софи Сарбо има 17 година, долази из Америке и у Републици Српској је у оквиру програма размјене ученика.
Софи Сарбо - Фото: РТРС
Софи СарбоФото: РТРС

Софи Сарбо већ три мјесеца живи у Бањалуци, а из далеке Америке дошла је у оквиру пројекта размјене ученика који спонзорише америчка Влада. Одушевљена Бањалуком, људима и гостопримством, с радошћу упознаје обичаје и навике наших људи.

- Заиста сам изненађена колико брзо сам се почела осјећати као код куће. Обожавам природу овдје, чак и у граду. Волим шетати и посматрати људе, дјецу, мајке које гурају колица. Била сам изненађена колико су људи овдје сређени и лијепо обучени, мислим да је то супер. Нисам навикла на то - прича Софи Сарбо.

Када је дошла у Бањалуку, људи су јој говорили да је ово мали град што ју је изнандило, с обзиром на то да Софи долази из града са 3 000 становника који је рурални дио Висконсина и помисао на то да наредних 9 мјесеци треба да живи у граду који има 200 000 становника помало је уплашила.

- Што више времена проводим овдје схватам да и није толико велики град колико сам мислила да јесте. Већ препознајем људе на улици, конобара из кафића, или старију жену поред које пролазим сваки дан или нешто слично - додаје Софи.

Домаће намирнице и рапсодија укуса чине нашу националну кухињу неодољивом.

- Сви ме питају о храни и заиста је све сјајно. Мјесто у Америци из којег долазим је богато млијечним производима, млијеком, сиром и многим другим стварима и мислила сам да нико не може да парира томе, али нисам била у праву. Обожавам млијечне производе овдје. Кајмак ми је омиљени. Има много укусне хране - наставља причу о животу у Бањалуци Софи Сарбо.

Недавно је почела да учи српски језик. Каже да истински ужива у том процесу, да обожава да слуша наш језик, иако јој учење граматике и не иде баш тако лако.

- Сви ме подсјећају на правило "пиши као што говориш, читај како је написано" и то је најбољи дио, али је граматика јако тешка. Имам одличну професорицу и пријатеље уз које вјежбам. Тешко је, али је вриједно тога - рекла је Софи.

Oно што нас је посебно одушевило јесте с колико љубави Софи прича о Бањалуци и људима овдје. Своје прве утиске нацртала је на часу ликовног, а ситнице које су је одушевиле овдје подијелила је и са нама.

- Придружила сам се часу умјетности који је дио мог наставног плана и била сам преплашена на почетку јер су сви били тако добри и мислила да моји радови нису довољно добри. Али, имам веома добру професорицу која ме охрабрила да цртам све оно што мислим и осјећам. Тако сам почела да стављам на папир све оно што ме подсјећа на мој нови дом овдје, различите ствари које ме инспиришу или конверзације које сам водила. Мислим да је мој први цртеж био Петар Кочић или штанд са сладоледом, то су биле моје прве импресије о Бањалуци. Драго ми је да документујем кроз цртеже своје вријеме овдје - нагласила је Софи Сарбо.

Софи желимо много лијепих дана у Српској, јер не сумњамо да ће у своју државу понијети најљепше утиске одавде.