latinica  ћирилица
04/12/2021 |  14:40 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Требиње: Обиљежено 29 година од формирања Трећег одреда Специјалне бригаде полиције (ВИДЕО)

Двадесет и девет година од формирања Трећег одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске, обиљежено је у Требињу.
Обиљежавање формирања Трећег одреда Специјалне бригаде полиције Српске - Фото: СРНА
Обиљежавање формирања Трећег одреда Специјалне бригаде полиције СрпскеФото: СРНА

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је помен за страдале припаднике ове јединице полиције. 12 припадника овог одреда дало је живот за Републику Српску, а многи су рањавани више пута.

Од 1. децембра 1992. године, када је основан Трећи одред Специјалне бригаде полиције више од стотину бораца, колико је прошло кроз Одред, борило се на свим ратиштима од Требиња до Новог Града.

Предсједник Удружења ветерана Трећег одреда Специјалне бригаде полиције Дејан Бодирога рекао је новинарима да је Трећи одред Специјалне бригаде полиције Републике Српске прошао сва ратишта Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату, те да је овај одред имао херојски и частан пут.

Предсједник Удружења ветерана Централног одреда Специјалне бригаде полиције РС Жељко Јанковић подсјећа да се и данас изучава начин организације ове бригаде.

- Искрено, ми смо једни од оних који су створили Републику Српску. И прије него што је формирана Војска  Српске, полиција је стала у одбрану заједно са народом - рекао је предсједник Удружења ветерана Централног одреда Специјалне бригаде полиције Жељко Јанковић.

У Требињу је јуче, поводом годишњице формирања Трећег одреда Специјалне бригаде Српске у Спортској дворани “Милош Мрдић“ први пут одржан дан отворених врата за ученике основних и средњих школа. Припадници Специјалне антитерористичке јединице Министарства унутрашњих послова Српске извели су показну вјежбу борилачких вјештина, а приказано је и тактичко поступање приликом контроле лица. Изложено је било и наоружање и опрема којом располажу.