latinica  ћирилица
04/12/2021 |  15:26 ⇒ 20:17 | Аутор: СРНА

Москва одбацила извјештаје о могућем нападу на Украјину

Москва је одбацила нове извјештаје америчких медија о могућем нападу Русије на Украјину и оптужила Вашингтон за погоршавање ситуације и сваљивање кривице на Москву, пише лист Комерсант.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Амерички Вашингтон пост је у данашњем издању цитирао званичнике и један обавјештајни документ у којем се наводи да америчке обавјештајне службе сматрају да је могуће да Русија планира офанзиву на више фронтова против Украјине већ од сљедеће године, са око 175.000 војника.

- САД воде специјалну операцију ради погоршања ситуације у вези са Украјином док пребацују одговорност на Русију - рекла је за Комерсант портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је додала да су "провокативне акције недалеко од руских граница праћене оптужујућом реториком".

САД, амерички савезници из НАТО и Украјина оптужили су Москву за гомилање трупа недалеко од украјинске границе, а Кијев тврди да Русија планира напад.

Москва је демантовала да планира инвазију на Украјину и оптужила је Кијев за гомилање својих снага ради напада на територију коју контролишу проруски оријентисане снаге.

Русија је саопштила да може да помјера трупе по својој територији, у складу са сопственим процјенама, и да оне не представљају пријетњу изван руских граница.