latinica  ћирилица
04/12/2021 |  15:42 ⇒ 15:43 | Аутор: СРНА

У Бијељини протест због најаве отварања рудника литијума код Лознице

Грађани Бијељине окупили су се данас на обали Дрине код Павловића моста, на мирном протесту како би изразили незадовољство због намјере компаније "Рио Тинто" да отвори рудник литијума код Лознице.
Бијељина - протести "Рио Тинто" - Фото: СРНА
Бијељина - протести "Рио Тинто"Фото: СРНА

Предсједник Еколошког удружења "Еко пут" из Бијељине Снежана Јагодић Вујић рекла је новинарима да Удружење овим протестом жели да пружи подршку колегама активистима из Србије који се боре за чисту и здраву животну средину, те да домаћој јавности укажу на проблем могућег загађења животне средине.

Она је навела да се овим начином рударења користе тешке киселине које доводе до потпуног загађења земљишта, подземних вода и вода уопште, због чега пријети велика опасност.

- Ми лежимо на дринским подземним водама. Ријека Дрина се у свом доњем току развија у богат барски еко-систем, а Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске усвојило је нашу иницијативу за његову заштиту - рекла је Вујићева.

Она је указала да постоје савременија средства од литијума да се користе као батерије у аутомобилима, телефонима и као јонско-натријумске батерије.

- Не мора земља да се загађује за мало прљаве технологије - поручила је Вујићева.