latinica  ћирилица
04/12/2021 |  17:00 ⇒ 17:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Беч: Више инцидената на протестима (ВИДЕО)

У центру Беча се одржавају протести противника епидемиолошких мјера и обавезне вакцинације, због којих су затворене за саобраћај многе улице.
Протести у Бечу  (Фото:DEMONSTRATION_LIVE) - Фото: youtube
Протести у Бечу (Фото:DEMONSTRATION_LIVE)Фото: youtube

Према наводима полицији, у протестима учествује више од 10.000 грађана који шетају централном улицом Рингом.

Полиција указује да је већ било више привођења због пружања отпора пприпадницима органа реда, а атмосфера је веома напета и стално долази до чарки са полицијом.

Протестно поподне почело је скупом љевичара који су демонстрирали против пружања могућности неонацистима да учешћем у антикорона протестима релавитизују Холокауст и шире своје идеје.

И на том скупу дошло је до гурања и бацања предмета на чуваре реда, који су покушавали да учеснике преусмјеравају како не би дошли у контакт са другим поворкама.

Полиција је била присиљена да користи бибер спреј, а контролу над ситуацијом успоставила је и употребом полицијских паса и кордонима.

Иначе, на улицама Беча налази се, према наводима МУП-а, 1.200 полицајаца из разних дијелова Аустрије.

И новинари су мета демонстраната, јер их учесници протеста вријеђају, називају лажовима, и често и нападају.

Више екипа аустријских телевизијских станица због тога је на улице послало и обезбјеђење, које брине о тиму током извјештавања.

Према саопштењу полиције за данас је било најављено 27 протеста, који су потпуно блокирали саобраћај у граду.

На највећи протест позвала је, као и прије двије недјеље, Слободарска партија Аустрије (ФПО), трећа политичка снага у земљи, која већ дуго води политику против епидемиолошких мјера и вакцинације.