latinica  ћирилица
04/12/2021 |  21:44 ⇒ 21:48 | Аутор: СРНА

У Прњавору одржано стрип вече

У Народној библиотеци у Прњавору одржано је стрип вече на којем су уприличене промоције едиције "Приче из Словенске шуме", нових стрип издања "Девете димензије" и берза стрипа.
Промоција стрипа у Прњавору - Фото: СРНА
Промоција стрипа у ПрњаворуФото: СРНА

Предсједник Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија" Зоран Пејић прецизирао је да су вечерас промовисани радови дјеце узраста од седам до 14 година који су прошли љетњу школу стрипа у Прњавору, четири мала стрип албума и свих 47 досадашњих издања "Девете димензије".

Он је рекао да су у објављеним издањима заступљени радови стрип аутора из Републике Српске или чланова "Девете димензије" који тренутно живе и раде у иностранству, а широј јавности су представили и неколико стрипова за које су откупили ауторска права за објављивање и штампу.

Пејић је од радова који су занимљиви стрип колекционарима издвојио стрип албум "Тетовирани облаци" херцеговачког ауторског тандема Јован Братић - Горан Лојпур, прву мангу на српском језику коју је нацртао Срђан Врањеш из Бањалуке, као и стрип часопис "Парабелум".

- Сви воле и историјске теме које се вежу за стварне личности и догађаје. Ми смо објавили таква два стрип албум - "Ага" по истинитом догађају чија је тема борба етиопијског националног хероја и српског официра против фашизма у Другом свјетском рату, и "Сарајевски атентат" поводом 100 година од почетка Првог свјетског рата - рекао је Пејић за Срну.

Пејић каже да је стрип издаваштво у Републици Српској чему свједочи и часопис "Девета димензија" са 300 страница, јединствен на овом простору, за који се са својим радовима јави и до 400 аутора.

- Интересовање за стип је веће него што се у јавности мисли, доста се чита, а и интернет пуно помаже јер се вијести о новим издањима брзо шире, па колекционари правовемено могу доћи до свог примјерка - појашњава он.

Члан Удружења "Девета димензија" Здравко Кнежевић у Прњавору је прије пет година покренуо школу стрипа. У августу ове године одржана је пета радионица на којој је учествовало 13 дјеце.

- Све њихове радове смо објавили у часопису за дјецу "Парабелум јуниор", а вечерас смо им подијелили дипломе. Планова имамо и за наредну годину, организоваћемо наставак школе стрипа у Прњавору, Српцу, Дервенти, Братунцу и Бањалуци како бисмо анимирали младе јер су они наша будућност - рекао је Кнежевић за Срну.

В.д. директора Народне библиотеке у Прњавору Душан Марић подсјетио је да су на постакљеном дијелу ове установе већ 15 дана изложени радови са Четвртог салона стрипа у Бањалуци, прије свега радови дјеце.

- Посебно нам је драго да је половина стрип цртежа дјеце из Прњавора што је показатељ да се с њима добро ради. Стрип је у протеклом периоду изгубио на популарности и зато сматрамо да треба дати простора и времена талентованим људима да покажу шта знају - рекао је Марић.