latinica  ћирилица
05/12/2021 |  08:39 ⇒ 11:02 | Аутор: СРНА

Захвалност волонтерима који свакодневно улажу труд да помогну људима

Црвени крст Републике Српске је поводом 5. децембар, Међународног дана волонтера, захвалио за досадашњи допринос свим волонтерима који свакодневно улажу труд да помогну људима, те својим дјеловањем јачају отпорност заједнице и друштва у цјелини.
Међународни дан волонтера (фото: facebook.com / Crveni.krst.RS) -
Међународни дан волонтера (фото: facebook.com / Crveni.krst.RS)

- Подстицање, препознавање и промовисање волонтеризма је важан дио стварања боље будућности како у заједници тако и широм свијета. Црвени крст Републике Српске је веома поносан на своје волонтере који свакодневно улажу труд како би помогли свим људима у потреби, те својим примјером подстичу и друге око себе на заједничку хуманост - навели су из Црвеног крста.

Поводом Дана волонтера, Црвени крст Републике Српске ће посредством општинских и градских организација уручити 195 захвалница волонтерима широм Републике Српске за пружену помоћ, изражену племенитост, хуманост, доброту и љубав према човјеку. Уколико епидемиолошка ситуација дозволи, захвалнице ће бити уручене уз пригодне свечаности и дружења.

Међународни дан волонтера је, истичу, прилика да се искаже захвалност свим волонтерима који своје драгоцјено вријеме посвећују волонтерском раду, те указују да упркос бројним изазовима постоји нада у доброту човјека са жељом да помогне свим људима у потреби.

- Кад год се деси нека кризна ситуација, волонтери Црвеног крста су ту да пруже подршку угроженом становништву. Њихова посвећеност волонтерском ангажману, као и брига за друге људе је неупитна - напомињу из Црвеног крста.

Волонтери Црвеног крста својим ангажманом значајно утичу на повећање отпорности заједница, а њихова подршка људима је непроцјењива.

Оно што увијек асоцира на Црвени крст су људи који дистрибуишу хуманитарну помоћ или пружају прву помоћ, и то је, како се наводи у саопштењу, само дио активности које су у овој години реализовали волонтери Црвеног крста.

Мрежу волонтера Црвеног крста и Црвеног полумјесеца широм свијета чини 14 милиона волонтера који су активни учесници многих хуманитарних акција за опште добро свих људи у пореби.

Међународни дан волонтера, широм свијета, обиљежава се 5. децембра, а прогласила га је Генерална скупштина УН 1985. године. Циљ је подстаћи што већи број људи на волонтерски рад.

Волонтери за свој рад не очекују материјалну надокнаду, осим моралних и друштвених сатисфакција, а помагање и посвећивање времена другима сматра се изразом људске хуманости, солидарности и узајамности, као и осјећањем одговорности за друштвену заједницу.