latinica  ћирилица
05/12/2021 |  10:08 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

БОРС: Суд БиХ да пусти седморицу српских бораца да се бране са слободе

Борачка организација Републике Српске позвала је Суд БиХ да пусти седморицу српских бораца ухапшених на подручју Бијељине и Сокоца да се бране са слободе, посебно полицијског генерала Горана Сарића који је већ дуже вријеме тешко болестан и заслужује адекватно лијечење.
Борачка организација Републике Српске - Фото: РТРС
Борачка организација Републике СрпскеФото: РТРС

Из БОРС-а су навели да одлука Суда БиХ да седморици српских бораца одреди једномјесечни притвор представља демонстрацију силе и приказивање моћи правосуђа БиХ над овим људима.

- Различити аршини Суда БиХ посебно су видљиви ако се подсјетимо да је овај суд једном бошњачком генералу недавно укинуо десетогодишњу осуђујућу пресуду. Због тога позивамо Суд БиХ да преиспита своју одлуку и да пусти српске борце да се бране са слободе, посебно полицијског генерала /Горана/ Сарића који заслужује и адекватну медицинску његу и лијечење - истичу из БОРС-а.

Из БОРС-а се питају како објаснити чињеницу да је мјера притвора изречена и Сарићу, човјеку за којег се зна да је већ дуже тешко болестан и којем је потребна медицинска помоћ и њега каква се у затворима сигурно не може добити.

- Поред тога, Сарићу је Суд БиХ до сада два пута судио. У оба судска процеса он се уредно одазивао на судске позиве, а на крају је и правоснажно ослобођен оптужби за злочин у Сребреници и Сарајеву, што је разлог више да му се дозволи одбрана са слободе - наводи се у саопштењу.

Из БОРС-а су истакли да одређивање мјере притвора овом човјеку, који је два пута у дуготрајним судским поступцима доказао да је у потпуности спреман да сарађује са Судом, представља чисту дрскост и демонстрацију силе Суда БиХ над Србима.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ ухапсили су 3. децембра на подручју Бијељине и Сокоца седам лица која су, према наводима Тужилаштва БиХ, осумњичена за убиство 22 особе бошњачке националности у Бијељини током 1992. године.

Суд БиХ јуче им је одредио једномјесечни притвор.