latinica  ћирилица
05/12/2021 |  11:30 | Аутор: СРНА

Влада Србије спрема измјене Закона о експропријацији

Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је да очекује да ће Влада на наредној сједници у четвртак, 9. децембра, имати измјене Закона о експропријацији.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Мали је рекао да је закон у складу са Уставом, али да су у питању неки рокови, који дају рок за одлучивање о продаји имовине, краћи од пет дана.

- Данас ћемо направити предлог измена новог закона како бисмо га до четвртка имали на седници владе. Крајњи рок за потписивање је до 10. децембра, а ући ће у парламент на усвајање до краја године", рекао је Мали за Телевизију "Прва".

Он тврди да се измјене Закона о експропријацији не праве због пројекта "Јадар" и експлоатације литијума код Лознице, због чега су широм Србије јуче одржани протести.

- Тај закон нема баш никакве везе са "Рио Тинтом". Сваки документ који је донет за "Рио Тинто" је далеко годину дана од нас. То је за неке био изговор да кажу да је ријеч о отимачини и да зато протестују против "Рио Тинта" - рекао је Мали.

Министар финансија Србије је истакао да се одлука неће доносити без грађана који живе у Јадру и без завршене студије о утицају на животну средину.