latinica  ћирилица
05/12/2021 |  11:49 ⇒ 11:49 | Аутор: СРНА

Папа осудио кориштење миграната за политичку пропаганду

Папа Фрањо осудио је данас искориштавање избјеглица за политичку пропаганду, током друге посјете грчком острву Лезбос, које је главна тачка за улазак миграната.

Папа Фрањо је први пут посјетио Лезбос 2016. године и тада је повео са собом у Италију 12 сиријских избјеглица. Сада је у оквиру петодневне посјете Кипру и Грчкој обишао избјеглице у кампу Мавровуни, гдје је смјештено око 2.300 људи.

Он је рекао да се "мало тога промијенило када је ријеч о питању миграција" од његове посјете прије пет година.

Папа је рекао да је Средоземље, гдје су хиљаде људи настрадале у покушају да из Африке пређу у Европу, и даље "суморно гробље без надгробних споменика".

- Овдје сам да бих вам видио лица и погледао вас у очи. Очи пуне страха и очекивања, очи које су видјеле насиље и сиромаштво, очи из којих је потекло превише суза - изјавио је поглавар Римокатоличке цркве.

Папа Фрањо је поново критиковао оне који користе мигрантску кризу за остваривање политичких циљева.

- Лако је усмјеравати јавно мњење подстицањем страха од других - рекао је папа и додао да људи коју су против миграната "не успијевају да говоре једнаком жестином" о искориштавањау сиромашних, ратовима и индустрији наоружања.

Мавровуни, чији је простор окружен цементом, бодљикавом жицом и морем, замијенио је озлоглашени камп Морија, који је изгорио прошле године.

Папа Фрањо је рекао да је "узнемирујуће" слушати поједине европске лидере који желе да се заједнички фондови искористе за градњу зида и постављање бодљикаве жице да би мигранти били заустављени. /крај/мл