latinica  ћирилица
05/12/2021 |  12:18 ⇒ 15:40 | Аутор: СРНА

Измјенама Закона о дјечијој заштити корисницима више од 25 милиона КМ

Бројним корисницима биће обезбијеђено више од 25 милиона КМ у складу са припремљеним измјенама Закона о дјечијој заштити, рекао је вршилац дужности помоћника министра за социјалну, породичну и дјечију заштиту Републике Српске Владимир Макарић.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

Макарић је подсјетио да право на накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу може да оствари један од родитеља дјетета најдуже до 30. године живота тог дјетета, те прецизирао да је 25.677.210 КМ за реализацију увећања права за мајке и дјецу у Српској обезбијеђено путем републичког Фонда за дјечију заштиту.

Из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске саопштено је да је у складу са овим измјенама закона планирано да се нова и увећана права остварују од почетка наредне године, додавши да се први пут уводи право на додатак за дјецу и за прворођено дијете у породици лошијег материјалног статуса.

- Тиме се даје одређени подстрек рађању првог дјетета - наводи се у саопштењу.

Из ресорног министарства наводе да се, истовремено, вишечланим породицама на тај начин унапређују услови за подизање дјеце, јер се повећавају и приходи тих породица.

Планирано је да висина додатка за прво дијете буде иста као и за друго, односно 97,20 КМ, а и услови за остваривање права на додатак на дјецу за прво дијете биће једнаки као и за друго дијете.

- Осим тога, одлучили смо се и да за 100 одсто увећамо износе додатка на дјецу за друго и четврто дијете, који ће сада износити 97,20 КМ, док су проценти увећања нешто мањи за треће дијете које ће сада имати 140,40 КМ, као и за осјетљиве категорије дјеце попут дјеце са сметњама у развоју и дјеце корисника права на додатак за туђу његу и помоћ која ће примати 172,80 КМ - наводе из Министарства.

У саопштењу се напомиње и да дјеци припада право на додатак до навршене 15. године живота ако се редовно школују и у складу са осталим условима из Закона, док за дјецу из осјетљивих категорија није битан материјални статус, а право се остварује најкасније до 26 година живота.

Право на помоћ за опрему новорођенчета увећава се са досадашњих 250 на 500 КМ, те ће свако новорођено дијете у Српској од 1. јануара наредне године тај износ примити на име ове помоћи.

- Ту је, такође, потребно напоменути да то није условљено материјалном ситуацијом и статусом породице - наводи се у саопштењу.

Из Министарства истичу да је накнада за родитеља-његоватеља са досадашњих 135 КМ повећана на износ од 540 КМ, што је значајна подршка породицама које остварују ово право, а таквих је око 520 у Српској.

- Још једна новина, када је у питању право на накнаду родитељ-његоватељ, јесте да је уведена могућност да и незапослени члан породице који није сродник, може остварити ово право, ако брине о дјетету и ако је један родитељ запослен и не користи право на рад са половином пуног радног времена ради његе дјетета са сметњама у развоју - прецизирају у Министарству.