latinica  ћирилица
05/12/2021 |  12:59 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Гаговић: Озбиљност ситуације проузроковане клизиштем на путу Сарајево - Трново

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић упозорио је данас на озбиљност ситуације проузроковане клизиштем на магистралном правцу Сарајево – Трново, у непосредној близини хидроакумулационог језера на Жељезници, наводећи да је потребна хитна интервенција надлежних.
Драгомир Гаговић - Фото: СРНА
Драгомир ГаговићФото: СРНА

- На два мјеста саобраћа се једном траком, будући да се друга трака обрушила, а на још једном мјесту код језера пут је почео да тоне, клизи. С обзиром да смо ушли у зиму, страхујемо од додатне девастације саобраћајнице на овом дијелу, што би могло довести до потпуног прекида саобраћаја и његовог преусмјеравања преко Игмана - рекао је Гаговић Срни.

Према његовим ријечима, та два мјеста била су обиљежена саобраћајним знаковима, али кад су екипе за зимско одржавање прошле седмице чистиле саобраћајницу од снијега затрпале су их и они су били невидљиви.

- За оне који не познају пут и стање на њему, ово је изузетно опасна ситуација, посебно за већа, транспортна возила – аутобусе, камионе - истакао је Гаговић и додао да су о овоме упознати сви, али да за сада нема видљивије реакције надлежних.

Гаговић је додао да је општински Штаб за ванредне ситуације на сједници у петак, 3. децембра, указао на потребу хитне интервенције надлежних на магистралном путу и постављање нових знакова како се не би угрозили учесници у саобраћају.

Штаб је посебно упозорио да је због клизишта на магистралном путу отежан одлазак дијализним болесницима из Трнова у Болницу "Србија" у Источно Сарајево.

Начелник Трнова подсјетио је да је до сада утврђено да су поплаве које су прије мјесец дана задесиле ову општину причиниле штету од 1,5 милиона КМ и додао да то није коначна цифра с обзиром да још има захтјева за излазак комисије за утврђивање штете на терен, посебно тамо гдје су викенд насеља и власници тек долазе до својих посједа.

Гаговић је истакао да је корито Жељезнице након ових поплава затрпано муљем и да свака мало јача киша пријети да се ријека излије из корита, као што се десило и у петак на појединим мјестима.

- Без чишћења већег дијела водотока у будућности се неће моћи спријечити плављење приобалног подручја уз Жељезницу -  упозорио је Гаговић.

Он је додао да је успостављено водоснабдијевање трновске мјесне заједнице Кијево, али да оно још није задовољавајуће.

- Ради се на измијештању трасе водовода из кањона Жељезнице, према селу Оглавак. Терен је тежак и неприступачан - рекао је Гаговић, објаснивши да су приликом поплава у водоводне цијеви које су ишле кањоном продрли блато и муљ и учинили их непроходним за воду.

Наводећи да поједина домаћинства због испресијецане мреже у Кијеву немају воду или довољан притисак, Гаговић је рекао да се након поплава, због упитне исправности воде у овом насељу, као и самом Трнову, становницима препоручује да је прокувају прије употребе.