latinica  ћирилица
05/12/2021 |  16:54 | Аутор: СРНА

"Курти пријети ратом, а оптужује Београд за нестабилност"

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију саопштила је да предсједник Владе самопроглашеног Косова Аљбин Курти оптужује Београд да у регион извози нестабилност у исто вријеме док сам пријети ратом и слањем оклопних возила на сјевер покрајине.
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ) -
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ)

Поводом Куртијевог интервјуа за подгоричку "Побједу", у којем је оптужио Србију да се према сусједима понаша као "мала Русија" и да од Републике Српске жели да направи Бјелорусију, а од Црне Горе Украјину, из Канцеларије за Косово и Метохију поручили су да је само у Куртијевом паралелном универзуму могуће кривити Србију за изазивање регионалне нестабилности.

- Управо је он тај који својим једностраним, насилним акцијама и запаљивим изјавама нарушава тешко стечени мир на простору Косова и Метохије, али и шире. За разлику од Приштине, која у регион извози политику тероризма, нестабилности и звецкања оружјем, Београд је региону донирао хиљаде вакцина и тестова против вируса корона и више пута према сусједима исказао солидарност у случају ванредних ситуација - навели су из Канцеларије.

Подсјетивши да Београд активно учествује у иницијативи Отворени Балкан, чији је циљ заједничко повезивање, из Канцеларије су указали да у "монологу који жели да води Курти нема мјеста формирању Заједнице српских општина, нити разговора о нормализацији односа и питањима од интереса за народ Косова и Метохије".

- Пријетње ратом и оклопним возилима које би да шаље у српске средине свакако нису пут ни начин да се додвори страним спонзорима, јер ако добро слуша чуће да је све више гласова који поручују Куртију да је потрошио све кредите и да почне да спроводи потписане споразуме - закључили су у Канцеларији за Косово и Метохију.