latinica  ћирилица
05/12/2021 |  20:22 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Додик: Западне силе намећу рјешења, Русија поштује Устав БиХ (ВИДЕО)

Док западне силе овдје теже да намећу своја рјешења, Русија жели да се поштује Устав и договор три конститутивна народа и два ентитета, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, гостујући у емисији Актуелно.

 У то се, тврди Додик, увјерио и на састанку с руским предсједником Владимиром Путином у Москви.

Највише времена на састанку с предсједником Русије Владимиром Путином у Кремљу разговарано је о политичким темама - Дејтонском споразуму, Уставу БиХ и враћању пренесених надлежности са Републике Српске на БиХ, каже Додик.

За Путина никаква врста интервенционизма са запада није прихватљива.

- Кад сам му објашњавао за војску, индиректне порезе, за СИПА-у , он ме питао како то Устав каже. Кад сам му то објаснио да је то уставно право наше, он је рекао да је то наше право - појаснио је Додик. 

Запад за одређене кредите тражи и политичке уступке што није случај са Кином, тврди Додик. Такође и Русија је спремна без условљавања да инвестира у Републици Српској. Конкретно са Гаспромом током посјете овој земљи договорено је , каже, изградња аутономног система снабдИјевања гасом Републике Српске и двије гасне електране за производњу струје.

- И то је нешто што је важно за нас и та укупна инвестиција по првим показатељима могла би износити преко милијарду евра. То се треба да испланира. Ми смо предвидјели рокове и потпуно сам увјерен да ће идуће године бити почетак и реализација тог пројекта - рекао је Додик.

 Ово је резултат директне комуникације с предсједником Русије и најважнијим представницима ове земље, поручује Додик. Сматра, западне земље имају другачију праксу- слања изасланика и уцјена у циљу економије. Каже, да је Република Српска пристајала на то између осталог сада би имала приватизовану електропривреду и скупљу електричну енергију.