latinica  ћирилица
06/12/2021 |  07:37 ⇒ 09:03 | Аутор: СРНА

Још нема одговора на захтјев о одобрењу мирног окупљања пред Судом

Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила тражила је одобрење од кантоналног МУП-а у Сарајеву да им се за сутра одобри мирно окупљање испред зграде Суда и Тужилаштва БиХ, али им је одговорено да то траже од те двије правосудне институције, што сматрају нечувеним.
Републичка организација породица - Фото: РТРС
Републичка организација породицаФото: РТРС

Предсједник Организације Вељко Лазић рекао је да постоји могућност да су свјесно пребацили лоптицу из МУП-а Кантона Сарајево на правосудне институције као што је могуће и да ће им Суд и Тужилаштво БиХ одговорити да се обрате МУП-у.

- Вјерујемо да нећемо добити такав одговор. Ми смо у сваком случају одлучили да се појавимо испред тих правосудних институција, иако не заслужују да се тако зову, и да мирним окупљањем и транспарентима покажемо шта мислимо о њима - рекао је Лазић за Глас Српске.

Кап која је прелила чашу због чега су одлучили да се окупе испред некадашње касарне "Виктор Бубањ" јесте одлука Апелационог вијећа да укине осуђујућу пресуду Сакибу Махмуљину, а дошло је дотле, истиче Лазић, да су писали и главном тужиоцу Хашког трибунала Сержу Брамерцу од кога је тражено да врши мониторинг судског поступка против Махмуљина.

- Ваљда је свима јасно докле је дошло када смо се одлучили да пишемо Хашком трибуналу - додао је Лазић.

Захтјев за окупаље 7. децембра упутили су 30. новембра, а програмом је предвиђено мирно окупљање без говора. Циљ је, додао је Лазић, да упознају јавност са незадовољством радом правосудних институција на нивоу БиХ када је у питању процесуирање ратних злочина.

- Ми смо захтјев поднијели прије него што се знало да ће за тај дан бити заказано рочиште, тако да нам нико не може приговорити никакву лошу намјеру - истакао је Лазић.

Суђење некадашњем команданту Трећег корпуса Сакибу Махмуљину, оптуженом што није спријечио злочине припадника одреда "Ел муџахедин" над Србима на подручју Возуће и Завидовића, биће настављено сутра пред Апелационим вијећем Суда БиХ.