latinica  ћирилица
06/12/2021 |  09:33 ⇒ 09:42 | Аутор: СРНА

Личка капа - симбол српског народа динарског краја

Личка капа, симбол српског народа динарског краја, присутна је од Косовског боја, са главе се скидала само онда када се исказивало поштовање, а поклања се као амајлија.
Личка капа - Фото: Wikipedia
Личка капаФото: Wikipedia

- Личка капа се састоји из три дијела. Црвена боја симболизује крв проливену на Косову, црна је жалост за страдалим косовским јунацима, а девет реса представљају девет браће Југовића - појаснила је Дрварчанка Нада Чеко /73/, која шије народне ношње у етно-радионици Аматерско културно-умјетничког друштва "Мира Лукач".

Она је за Срну причала о личкој капи, њеној вриједности, нагласивши да је она најскупљи дио ношње.

Ову српску капу, поред мушкараца с обје стране Динаре, носе и жене, о чему свједочи ношња из Крајине.

- Српске капе са дукатима носиле су само дјевојке. Капе су симбол љепоте, части, зрелости и снаге. Данас се обично поклањају јер носе јаку симболику и поруку - прича Нада.

Народне ношње Срба из Дрвара, Гламоча, Босанског Грахова и Босанског Петровца су готово исте, прича она, те напомиње да Гламочани и Петровчани на марамама /бошчама/ имају широке црвене траке, да су се детаљи додавали зависно од поднебља.

- На крајишким су доминантне тамније боје, јер је наш народ у Крајини вијековима био у мукама и кроз ношњу изражавао тугу и бол. Одатле датирају и глува кола, народне игре које су се играле без музике - објаснила је Нада.

Према њеним ријечима, народне ношње данас се, осим за фолклорне наступе, користе за црквена вјенчања, славе и крштења.

- Ношње крајишког народа израђивала сам за наш народ у Америци, Аустрији, Њемачкој. Шила сам традиционалну народну ношњу Дрварчана и за предсједника Србије Александра Вучића, српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, док је велики хуманитарац Арно Гујон као поклон из Дрвара понио личку капу - испричала је Нада.

У народу, напомиње, постоји вјеровање да је капа амајлија, која чува и штити онога ко је носи, али да она носи и дух српског народа, са главе се скидала се само онда када се исказивало поштовање.

Нада Чеко сматра да је личку капу вриједно упоредити са црногорском капом, потом шајкачом, па и шубаром, јер свака на свој начин носи веома карактеристичну, па и мистичну, српску народну слободарску симболику и дух, те вјековима чува традицију и историју Срба.