latinica  ћирилица
06/12/2021 |  12:17 ⇒ 12:18 | Аутор: СРНА

Без одлагања генералу Сарићу омогућити адекватно лијечење

Борачка организицаја Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске захтјева од свих надлежних институција да без одлагања предузму све расположиве мјере да би се генералу Горану Сарићу, којем је са још шест српских бораца Суд БиХ одредио притвор, омогућило адекватно медицинско лијечење на слободи с обзиром на то да је ускраћивање исто што и смртна казна.
Горан Сарић - Фото: Screenshot
Горан СарићФото: Screenshot

- Одређивањем притвора од Суда БиХ, генералу Сарићу се онемогућава право на адекватно лијечење које захтјева његова тешка болест - истиче се у саопштењу и додаје да је, с обзиром на тешко нарушено здравствено стање генерала, ускраћивање адекватног лијечења исто што и смртна казна.

Из Борачке организације специјалне полиције истичу да се генерал Сарић већ трећи пут у посљедних 10 година излаже кривичном прогону, уз подсјећање да га је у претходна два поступка, послије дуготрајних и мукотрпних суђења, Суд БиХ ослободио кривице.

Након окончаних суђења почела је и његова исцрпљујућа и неизвјесна борба са тешком болести, која и данас траје, наводе борци специјалне полиције.

Истичу и да је осуда прије суђења гажење принципа невиности што је недопустиво у сваком правичном правосудном систему.

Из Борачке организације Специјалне бригаде полиције су подсјетили да Сарић у претходна два кривична поступка није извшио нити покушао бјекство, никада није прекршио мјере забране одређене од Суда БиХ, као и да се увијек уредно и на вријеме јављао на позив суда.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су 3. децембра на подручју Бијељине и Сокоца седам лица која су, према наводима Тужилаштва БиХ, осумњичена за убиство 22 особе бошњачке националности у Бијељини током 1992. године. Суд БиХ одредио им је једномјесечни притвор.