latinica  ћирилица
06/12/2021 |  13:34 | Аутор: СРНА

Којић: Неправда правосуђа више не може да се трпи

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић изјавио је да више не могу да трпе неправду правосуђа БиХ и да ће сутра на протесту пред зградом Суда БиХ да укажу на његову једностраност и дискриминаторски однос према српским жртвама.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

Којић сматра да историју треба да пишу научници-историчари, а не Суд БиХ чија је необјективност и пристрасност довела БиХ у највећу кризу и води је ка самоуништењу.

- Ово окупљање произилази из нужде због катастрофалног рада и пристрасности правосуђа у БиХ, које прогања, затвара и осуђује Србе, а починиоце злочина над Србима штити, не процесуира их или им дозвољава да се бране са слободе за разлику од Срба којима се то не омогућава - појаснио је Којић.

Он је истакао да више не могу да трпе неправду правосуђа нарочито изражену посљедњим хапшењима која су извели припадници Сипе у Бијељини и на Сокоцу.

Говорећи о ослобађању петорице полицајаца у предмету "Миодраг Јосиповић и други", Којић сматра да до тога не би дошло да су имали било какав доказ да су учинили неко злодјело и у том случају би их осудили на максималну могућу казну.

Према његовим ријечима, Суд БиХ није имао никакве доказе да осуди ову групу и пошто су их морали ослободити одмах су кренули у нови лов на Србе да би их приказали злочинцима.

- Протест испред Суда БиХ организујемо баш на дан када почиње суђење муслиманском генералу Сакибу Махмуљину јер је то посљедња у низу срамних одлука тог суда - навео је Којић и додао да су одлучили да дођи и јасно кажу да је доста прекрајања историје.

Процес који се води против Махмуљина, за Којића је фарса у којој главну улогу има Суд БиХ, те истиче да су свјесни да је претходна одлука о укидању срамне пресуде само први корак ка ослобађајућој пресуди.

- Циљ свега је да се комплетно муслиманско ратно руководство амнестира од кривице за масовне злочине које су чинили, међу којима и за злочине припадника Трећег корпуса такозване Армије Републике БиХ у чијем саставу су били и припадници одреда "Ел муџахедин" - рекао је Којић.

Немогуће је, каже, да тадашње муслиманско војно и цивилно руководство није знало за муџахедине који су на најмонструозније начине убијали цивиле и ратне заробљенике српске националности.

- Видимо да и МУП Кантона Сарајево свјесно опструише обезбјеђивање нашег протеста као и прије три године када ништа није урадио да нас заштити приликом изрицања пресуде Насеру Орићу када смо били изложени најбруталнијим вербалним увредама - подсјетио је Којић и позвао све представнике из реда српског народа да им се придруже сутра у подне пред зградом Суда БиХ.