latinica  ћирилица
06/12/2021 |  13:49 ⇒ 19:30 | Аутор: РТРС

Обвезници до краја године да поднесу захтјев за пореску картицу за 2022.

Пореска управа Републике Српске позвала је пореске обвезнике, који остварују право на поврат пореза по основу плаћених камата на стамбени кредит, и оне код којих је дошло до промјене у обиму права на поврат пореза да до 31. децембра поднесу Захтјев за издавање пореске картице – Образац 1001 за 2022. годину и стекну право на поврат пореза у идућој години.
Пореска управа - Фото: РТРС
Пореска управаФото: РТРС

Директор Пореске управе Горан Маричић рекао је да се под промјеном у обиму права сматра губитак или стицање права на поврат пореза по основу издржаваних чланова уже породице, плаћених камата на стамбени кредит и уплата премија животног осигурања.

- Уз захтјев је потребно доставити документацију којом се доказује право на поврат пореза, односно умањење пореске основице, као што је отплатни план кредита, родни лист, вјенчани лист, уговор са друштвом за осигурање - рекао је Маричић.

Он је напоменуо да порески обвезници који су у току ове године остваривали право на умањење пореске основице по основу пореске картице /поврат пореза/ само по основу издржаваних чланова уже породице, а код којих нема промјена у обиму права на умањење пореске основице, не морају подносити Захтјев за издавање пореске картице за 2022. годину.

- Захтјев се предаје подручној јединици Пореске управе Републике Српске према мјесту пребивалишта физичког лица. Захтјев се може поднијети и електронским путем, посредством интернет странице Пореске управе Српске, секција е-услуге - Електронско подношење пријава - навео је Маричић.

Према његовим ријечима, да би порески обвезници остварили право на умањење пореске основице на мјесечном нивоу, потребно је да пореску картицу коју је издала Пореска управа Републике Српске, предају исплатиоцу дохотка.

Пореским обвезницима, који након 31. децембра поднесу Захтјев за издавање пореске картице за 2022. годину, издаће се пореска картица за порески период који почиње првог дана наредног мјесеца у односу на мјесец подношења захтјева.