latinica  ћирилица
06/12/2021 |  14:11 ⇒ 14:14 | Аутор: СРНА

Отворен Државни дата центар у Крагујевцу

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је на отварању Државног дата центра у Крагујевцу да је најважнији ефекат који ће бити постигнут тај што ће млади остати да раде и живе у својој земљи, као и повратак многих стручњака из области вјештачке интелигенције.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је навео да тај центар, у који је уложено 55 милиона евра, нуди неслућене могућности.

- Када видите да Вам овде закупљују меморију најмоћније компаније, онда тек видите шта смо направили. Много наших најстручнијих људи који се баве вјештачком интелигенцијом се враћа у нашу земљу - рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, ово је први супер компјутер у цијелом региону који ће бити у стању да у једном дану обради здравствене податке милион грађана што ће убрзати процедуре и значити много за здравље.

Државни дата центар у Крагујевцу представља прву националну платформу за развој вјештачке интелигенције и по својој величини и перформансама је јединствена у региону.

Платформа представља суперкомпјутер посљедње генерације високих перформанси, спреман да обради огромну количину информација у кратком периоду што ће Србији омогућити да направи нови искорак у процесу дигитализације и обезбиједи алат за још бржи и снажнији развој истраживачке и иновативне заједнице.

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри изјавио је да је отварање овог великог центра велики корак у настојању Србије да постане лидер вјештачке интелигенције и нових технологија у региону.

- Ово је технолошки бум, а америчке компаније које су већ присутне овдје желе да буду још присутније - додао је Годфри.

Центар је смјештан у два објекта на 14.000 метара квдратних. У центру су на пракси студенти техничких факултета, којим ће по завршетку школовања бити обезбијеђен посао.