latinica  ћирилица
06/12/2021 |  14:23 | Аутор: СРНА

Приштина забранила улазак невакцинисаним особама

Приштинске власти забраниле су улазак у институције и установе особама које нису вакцинисане против ковида, али и онима који улазе на Косово и Метохију.

Сви запослени у вртићима, школама, на факултетима, као и у другим јавним установама, морају да посједују потврду о вакцинацији са двије дозе, потврду о примљеној првој дози вакцине не старијој од четири недјеље заједно са негативним PCR тестом не старијим од 48 сати или потврду о примљеној првој дози вакцине заједно са потврдом да је особа прележала ковид 19, одлука је самопрозване владе у Приштини.

Директори школа у којима се настава одвија по Наставном плану и програму који је прописало Министарство просвете у Влади Србије прослиједили су запосленима ову одлуку која је данас ступила на снагу.

Одлуком Пришине, директори или руководиоци јавних установа и институција су у обавези да именују најмање једно лице које ће контролисати примјену ове одлуке, а за евентуално кршење предвиђене су казне.

Исте мјере се односе и на лица која улазе на територију Косова уколико нису у транзиту, а контролу ће вршити косовска полиција и санитарни инспектори.

Одлука се односи и на здравствене установе које раде у српском здравственом систему.

Забраном уласка на Косово и Метохију највише ће бити погођена одјељења хирургије, кардиологије, неурохирургије и ортопедије, пошто већина доктора живи у централној Србији, истичу у Клиничком болничком центру из Грачанице.

Из овог болничког центра изражавају сумњу да је одлука управо усмјерена према српским стручњацима и просвјетарима, посебно онима који немају стално мјесто боравка на Косову и Метохији.

У срединама са албанском већином број новообољелих креће се до 10 на дневном нивоу, док у српским срединама број заражених достиже и 15, иако је број становника десетоструко мањи.