latinica  ћирилица
06/12/2021 |  14:53 ⇒ 07/12/2021 | 11:08 | Аутор: РТРС

"С љубављу храбрим срцима" - Ове године помоћ за дјецу са интелектуалним тешкоћама (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је сигурна да ће данас започета 12. хуманитарна кампања "С љубављу храбрим срцима" бити успјешна и да ће овим путем бити обезбијеђена превозна средства за дјецу са интелектуалним тешкоћама.
Жељка Цвијановић са представницима удружења Менерали (фото: instagram.com / zeljka.cvijanovic) -
Жељка Цвијановић са представницима удружења Менерали (фото: instagram.com / zeljka.cvijanovic)

Цвијановић је истакла да то неће значити само подршку корисницима него цјелокупној породици.

- На тај начин ћемо омогућити бољи приступ одређеним потребама или услугама за кориснике, али исто тако и родитељима и породици. Тиме што имају организованији и институционалнији приступ превозу дјеце, олакшаћемо им живот и омогућити више времена који треба да проведу са члановима својих породица - рекла је Цвијановић новинарима након пријема за представнике Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске /Менерали/ у Палати предсједнице у Бањалуци.

Истакла је да ће 12. хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима", под високим покровитељством предсједнице Републике Српске, ове године бити организована у складу са актелном ситуацијом са пандемијом, додајући да ће и овде године главна подршка акцији бити млади умјетници и дјеца из различитих дијелова Републике Српске, који ће својим умјетничким перформансом допринијети да обезбиједи помоћ својим вршњацима.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Захваљујем за вишегодишњу сарадњу са Савезом који је знао да искомуницира своје потребе на прави начин. Захвалност и грађанима који су сваке године препознали потребу да заједно са институцијама раде добре ствари и да, минималном подршком, тиме што ће донирати једну КМ могу да послуже неком великом и важном циљу - нагласила је Цвијановић.

Према њеним ријечима, солидарност је најмоћнија порука свих хуманитарних манифестација.

- Да разумијемо да у друштву сви морамо добити прилику да се развијамо онолико колико је то могуће и да нам институције и удружења буду ти који ће нам олакшати постизање тих циљева. Овдје се никада није радило о новцу јер новац, ако имате добре програме, свакако се обезбиједи. Ствар је у томе да смо заједно окупљени око заједничког циља – институције, Савез са програмом гдје је неопходно показати подршку и грађани - истакла је предсједница Републике Српске.

Предсједница Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске Татјана Спасојевић рекла је да ће средствима прикупљеним из акције "С љубављу храбрим срцима" обезбиједити за око 2.500 дјеце адекватан приступ успостављеним услугама у локалним заједницама.

- Управо успостављањем услуге превоза за кориснике јавиће се потреба и за успостављањем услуга тамо гдје не постоје. Ово је велики пројекат и нешто велико за нас родитеље дјеце са сметњама у развоју. Ово је велика порука свима нама да пресједница увијек чврсто стоји иза нас и иза наших потреба, те да је спремна да нам пружи руку и помогне када год је то потребно - истакла је Спасојевићева.

Објаснила је да дјеца адекватна возила неће користити само за одласке на потребне третмане, него ће им возила бити на располагању и за излете, дружења и остале активности.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Биће равноправни грађани нашег друштва. Захваљујем нашим суграђанима за досадашњу подршку. Позивам их и ове године да подрже акцију "С љубављу храбрим срцима" и позову број телефона 1411, те дају свој мали допринос који је за нас јако велики - нагласила је Спасојевићева.

Представници Савеза Менерали уручили су предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић монографију поводом 25 година постојања и рада Савеза, те јој захвалили за подршку и разумијевање које је показала за најмлађе чланове и њихове породице, као и настојање да се дјеци с потешкоћама у развоју пруже квалитетније услуге и унаприједе услови живота.