latinica  ћирилица
06/12/2021 |  18:10 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Влада Српске утврдила Приједлог буџета - четири милијарде и 24 милиона КМ (ВИДЕО)

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог буџета за наредну годину од четири милијарде и 24 милиона КМ.
Сједница Владе Српске (Фото: Влада Српске) -
Сједница Владе Српске (Фото: Влада Српске)

Предвиђа повећања плата, пензија, више новца за борце, здравство и значајно растерећење привреде смањењем доприноса и пореза на доходак.

У Народну скупштину буџет ће наредних дана по хитном поступку, јер су разговори са социјалним партнерима већ обављени.

Планирани буџетски приходи у наредној години износе три милијарде 300 милиона марака, а текући расходи двије милијарде 916 милиона марака, што је показатељ стабилности буџета, рекла је министарка Зора Видовић.

Планиран је раст директних прихода од 7седам одсто, као и раст индиректних прихода одосам одсто. Пројектован је раст БДП од 4,5 до 5 одсто. Када је ријеч о расходовној страни, највеће повећање односи се на издвајање за плате буџетским корисницима, а биће повећана издвајања и за све борачке категорије.

Повећан је и грант за здравство за 80 милиона марака, издвајања за Фонд здравствене заштите већа су за седам милиона, а за јавне инвестиције планиран је 41 милион више. Када је ријеч о растерећењу привреде, планирано је значајно смањење оптерећења на рад.

На тај начин биће ослобођено 54 милиона марака, који ће бити усмјерени директно на плате радника. Ту неће бити могуће злоупотребе, јер ће плате сада бити обрачунавате у бруто износу, истиче министарка Видовић.

Уз Приједлог буџета, Влада је данас усвојила и сет закона који се односе на повећање плата радника у јавном сектору и растерећење привреде, као и Програм економских реформи до 2024.године.

Опширније прочитајте ОВДЈЕ.