latinica  ћирилица
06/12/2021 |  19:25 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

Уплитање странаца води ка бојкоту избора (ВИДЕО)

Минимум на који је Република Српска спремна у реформи изборног законодавства јесте останак националног предзнака за избор чланова Предсједништва и укидање гласања поштом. Све испод тога и евентуално уплитање странаца у изборни процес могло би да води онемогућавању одржавања избора наредне године на територији Републике Српске, упозорио је српски члан Предсједништва Милорад Додик.
Избори (Фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Избори (Фото: Илустрација)Фото: РТРС

Одвојени разговори хрватских и бошњачких политичара са америчким и европским изасланицима о изборној реформи запали су у ћорсокак. Бошњачком концепту грађанске БиХ супростављен је ултимативан хрватски захтјев за легитимни избор члана Предсједништва. Република Српска релаксирано посматра развој ситуације у Федерацији, с јасним ставом да се из Српске бира Србин и приједлогом да уз ријеч Србин дода и остали, чиме би била задовољена пресуда Сејдић-Финци.

- Нормална земља би била да Хрвати бирају свога, Срби свога а Муслимани свога представника и онда сједну и договарају се без присуства странаца. Могу ли сљедећи избори бити такви? Не могу - истакао је Додик.

Не могу, јер страни фактор све чешће БиХ посматра као државу грађана, без констутитивних народа па чак и ентитета. У таквој ситуацији, сматра Додик, Бошњаци ће ускрати право Хрватима и поново изабрати свог Комшића.

- Улазимо тада могућност да Хрвати не изађу на изборе, а уколико буде уплива странаца на рад ЦИК-а, ни Република Српска неће учествовати на изборима. Можда ће опозиција пристати да учествује на таквим изборима. Ми не би учествовали на таквим изборима - додао је Додик.

Из опозиције одговарају да се Додик уплашио губитка власти, па због тога најављује бојкот избора. Додик, међутим, упозорава да би у случају стране интервенције у изборни процес, Српска онемогућила одржавање избора на својој територији. Истовремено, међународни званичници Метју Палмер и Ангелина Ајнхорст пазе да ничим не покажу свој утицај на преговоре о изборној реформи , али и на ЦИК чији легитимитег СНСД и ХДЗ одавно оспоравају.

- Можда се нама не свиђа што странци нису одлучнији. И не кажу "Богу Бог, попу поп" , ко је крив па га казнили па санкције али намјере им нису лоше - наглашава Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

Владе Симовић, професор на Факултету политичких наука из Бањалуке, наглашава:

- Уколико се деси, а видимо да то призива један дио актера потпуно је легитимно са становиштва Републике Српске да не прихвати наметнута изборна рјешења - поручио је Симовић.

Нема измјена Изборног закона ни док не буде укинуто гласање поштом које је извор политичке корупције ,наметнуо је Додик нови услов за измјену Изборног закона.

- Ако неко жели да гласа и не може да гласа у амбасади или ДКП да му се омогући и плати да дође у БиХ. Али да се избјегне та прича о врећама које су постале највеће корупције и ако се то не деси ми ћемо размислити да не изађемо на изборе - истакао је Додик.

- Јасно је да Изборни закон то није ријешио и да данас видимо посљедице у не малој мјери оваквог рјешења гласања у иностраснству због тога је заиста потребно тај сегмент Изборног закона апослутно промјенити - додао је Симовић. 

Гласање путем поште и даље је "сива" зона избора. Најмање 100.000 гласача на тај начин могло је да оствари бирачко право на протеклим изборима. И то не би био проблем да грађанима, масовно није покраден идентитет.