latinica  ћирилица
06/12/2021 |  20:59 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Нема сецесије, ни угрожавања интегритета; Српска брани Устав (ВИДЕО)

Вријеме је да се заустави пракса одузимања надлежности Републици Српској, изјавила је предсједница Републике Жељка Цвијановић, пред посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске, о чијем датуму одржавања сутра одлучује Колегијум.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Као један од предлагача аката, истакла је да Српска има право на овај чин и остављено је довољно времена за договор о функционисању БиХ.

Представници Српске одлучни су да ставе тачку на самовољу појединаца који годинама крше законе и Устав, истакла је предсједница Српске у емисији Актуелно наше телевизије. Посланицима у Народној скупштини упућени су документи који ће бити полазна основа за враћање одузетих надлежности, али ће, каже, бити остављено довољно времена да Влада изађе са јасним законским рјешењима.

- Није сецесија, није угрожавање територијалног интегритета, не можете ми рећи да тиме што бранимо Устав да се понашам неуставно. Разговор – дијалог, ако тога нема онда вјерујте сваки ниво власти мора да размишља о томе на који начин и да се заштити и да омогући да се овдје дешавају и инвестиције и да нико никога не блокира, да му се не спречавају коначно и те инвестиције јер и оне се блокирају у Сарајеву. Имате инвестиције са Србијом и блокирају се, замислите то - каже Цвијановић.

Није ријеч о самовољи и брзоплетости већ о заштити Устава који јасно прописује надлежности. О овим питањима раније није било дилеме за представнцике партија са сједиштем у Српској. Ипак, јасно је да је јединство власти и опозиције изблиједило. Предсједница Српске каже да је посебној сједници требало да претходи усаглашавање аката.

- Неке партије тамо мисле да не треба да се ради и не смију то да раде, док друге сматрају да тиме дају не знам каква крила владајућим партијама, па подижу њима рејтинг сличне ствари што ме упућује на то да нико није довољно озбиљно схватио зашто су ово теме о којима треба заједно да дискутујемо. Политика је таква, свако има право да заузима своје позиције. Било би добро има тог јединства, али ево нема га и коначно не можемо то рећи да је први пут да се тако нешто дешава - рекла је Цвијановић.

Република Српска нудила je дијалог о будућности БиХ. У Федерацији се нису освртали на позив за разговор. Дипломатске активности представника Српске негативно оцјењују, иако ни на једном од важних састанака, каже предсједница, ни њеном , а ни српског члана Предсједништва Милорада Додика није разговарано о вануставним активностима. Поруке разумијевања пренесене су предсједници Цвијановић и за вријеме њене посјете Израелу.

- Та посјета је била заиста добра и оно што је важно за Израел рећи да ми имамо заиста вишегодишње добре односе. То није само та историјска улога која је постојала, страдалништво и слично све што има везе од Другог свјетског рата. Било је ту неких и одређених политичких дешавања или политичких акција које су манифестовали тај отворени однос - нагласила је предсједница Српске.

Отворени однос, без условљавања Српска гаји и са Русијом, што је и потврђено на састанку предсједника Руске Федерације Владимира Путина и српског члана Предсједништва Милорада Додика. Предсједница Српске истиче да је ријеч о састанцима у континуитету, а не о сусрету који би на било који начин угрозио нечије интересе.