latinica  ћирилица
07/12/2021 |  07:33 ⇒ 12:12 | Аутор: РТРС

У Београду трибина "Република Српска - враћање отетих уставних надлежности"

У Београду ће данас бити одржана трибина о теми "Република Српска - враћање отетих уставних надлежности", уз учешће аналитичара из Србије и Републике Српске.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Из Представништва Републике Српске у Србији је најављено да ће на трибини говорити Владислав Јовановић, Дарко Танасковић, Ненад Кецмановић, Миша Ђурковић, Миломир Степић, Слободан Рељић, Предраг Ћеранић, Александар Павић, Александар Раковић, Душан Пророковић, Жељко Будимир и Срђан Перишић.

У најави из Представништва Републике Српске се наводи да се очекује да ће учешће у раду трибине узети српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Учеснике ће поздравити шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а трибину ће модерирати Ђуро Билбија, уредник информативно-политичких портала Све о Српској и Факти који су организатори трибине.

Из Представништва напомињу да би у наредним данима на посебној сједници Народна скупштина у Бањалуци требало да се изјасни о враћању ентитетских надлежности Републике Српске.

Да би Српска прешла са "духа" на "слово" Дејтонског споразума у складу са Уставом БиХ потребна је натполовична већина посланичких гласова којом располаже владајућа коалиција. Али, очекује се да ће ову, по многима историјску, одлуку подржати сви патриотски настројени посланици.

- Западни савезници, прије свега САД и Њемачка, пријете санкцијама. Тврде да се враћањем војске, правосуђа, пореза и обавјештајне службе у надлежност Републике Српске "поништавају позитивни ефекти" интервенционизма високих представника и иностраних судија у Уставном суду БиХ, те да то представља корак ка сецесији - напомиње се у најави.

Са друге стране, пише даље, Србија, Русија, Кина и поједине чланице ЕУ попут Мађарске, подржавају изворни дејтонски Устав БиХ.

- Да ли се Српска налази пред реализацијом циљева Додикове дугогодишње политичке борбе да јој се врати отето или јој предстоје нови изазови? - истиче Представништво у најави скупа.