latinica  ћирилица
07/12/2021 |  08:55 ⇒ 09:59 | Аутор: СРНА

Амерички званичници бојкотoваће ЗОИ у Пекингу

Званичници америчке владе бојкотоваће Зимске олимпијске игре 2022. у Пекингу због кинеских "злочина у вези са људским правима", саопштила је Бијела кућа, само неколико недеља након преговора усмјерених на ублажавање напетих односа између двије велесиле.
Зимске олимпијске игре у Пекингу (Фото: Facebook Beijing 2022) -
Зимске олимпијске игре у Пекингу (Фото: Facebook Beijing 2022)

Дипломатски бојкот, који спортистима оставља слободу да путују у Пекинг на такмичење, мјесецима су подстицали неки чланови Конгреса и група за промовисање људских права.

Пекинг је запријетио неодређеним "одлучним контрамјерама" против било каквог таквог потеза, што ће сигурно додатно заоштрити односе, који су већ на најнижој тачки у деценијама.

Администрација предсједника Џозефа Бајдена истакла је оно што Вашингтон каже да је геноцид над мањинским муслиманима у западном кинеском региону Синђанг. Кина негира сваку злоупотребу права.

- Америчка дипломатска или званична представништва третирала би ове игре као уобичајено пословање, али суочени са невиђеним кршењем људских права и злочинима у Синђијангу, ми то једноставно не можемо да урадимо - истакла је секретар за штампу Бијеле куће Џен Псаки.

Она је новинарима рекла да спортисти у тиму САД имају пуну подршку.

- Бићемо 100 одсто иза њих док навијамо за њих код куће - нагласила је Псакијева.

Овај потез услиједио је и поред настојања да се стабилизују везе путем видео састанка прошлог мјесеца између Бајдена и кинеског лидера Си Ђинпинга.

Кинеска амбасада у Вашингтону назвала је бојкот "политичком манипулацијом" која не би имала утицаја на Игре јер америчким политичарима није упућен ниједан позив.

Руски председник Владимир Путин једини је лидер велике земље који је прихватио позив.