latinica  ћирилица
07/12/2021 |  09:45 ⇒ 11:21 | Аутор: sputniknews.com

Откривена планета на којој година траје мање од осам сати

Научници су уочили нову екстрасоларну планету која је мања од Земље и коју карактеришу изузетно агресивни услови за органски живот.
Егзопланета ГХ 367б - илустрација (фото: Patricia Klein) -
Егзопланета ГХ 367б - илустрација (фото: Patricia Klein)

Током сталне потраге за новим свјетовима, астрономи су открили небески објекат, који су описали у чланку у научном часопису Сајенс.

Ово је далека планета, названа Г7 367б, која се окреће око црвеног патуљка. Налази се 31 свјетлосну годину од Земље и има пречник од нешто више од 9.000 километара, што је чини отприлике величином Марса.

Будући да је око 30 одсто мања од наше Земље, Г7 367б има низ импресивних карактеристика. Са орбитом веома близу своје звијезде, овој планети је потребно мање од осам сати да направи потпуни круг око црвеног патуљка.

То је чини дијелом групе планета ултракратког периода, које круже око своје звијезде мање од једног земаљског дана.

Према процјенама научника, на Г7 367б је око 1.500 степени Целзијуса коју карактерише и ниво зрачења 500 пута јачи од оног на Земљи. Научници претпостављају да је ово небеско тијело стјеновито, гушће од Земље и да садржи гвоздено језгро, што наликује на својства која има Меркур.

Аутори извјештаја се надају да ће наставити своја истраживања на Г7 367б, посебно са свемирским телескопом "Џејмс Веб" који НАСА планира да лансира у децембру.