latinica  ћирилица
07/12/2021 |  11:35 ⇒ 19:19 | Аутор: Б92

Томашевић први представник Загреба који одаје почаст породици Зец

Градоначелник Загреба Томислав Томашевић данас ће на Сљемену одати почаст Александри Зец и њеним родитељима.
Томислав Томашевић  (Фото:zagrebjenas.hr) -
Томислав Томашевић (Фото:zagrebjenas.hr)

Он ће то да уради као први представник Града Загреба у посљедњих 30 година.

Градоначелник ће учествовати у програму комеморације коју организирају Антифашистичка лига РХ и Српско народно вијеће поводом 30. годишњице убиства Александре, Марије и Михајла Зеца, и то с Борисом Милошевићем, потпредсједником  Владе Хрватске, Милорадом Пуповцем, предсједником СНВ-а, као и с активистима за људска права који годинама на данашњи дан посјећују ово мјесто.

Комеморација ће се одржати данас на локалитету код бившег сљеменског дома Адолфовац, с почетком у 18 сати, гдје су у ноћи са 7. на 8. децембра 1991. убијене дјевојчица Александра и њена мајка Марија Зец.

Акткивисткиња Татјана Драгичевић прочитаће проглас Лиге поводом годишњице злочина, док ће у умјетничком дијелу комеморације учествовати пјесникиња Сања Баковић, а свјетлосни стубови сјећања, видљиви из већег дијела Загреба, симболично ће на неколико сати постати спомен-обиљежје породице Зец.

Index.hr указује да је овај злочин једно је од најсрамотнијих поглавља новије хрватске историје. Починитељи су били припадници специјалних полицијских снага који су ослобођени због процедуралних погрешака. Хрватске институције су их заштитиле и тиме послале застрашујућу поруку својим грађанима и проузроковале срамоту за земљу и Град Загреб, која ће се још дуго памтити, наводи портал.

Исплата једнократне новчане помоћи Душану и Гордани Зец 30. априла 2004. остаје једини чин подршке преживјелима од стране Хрватске. Упркос грађанским иницијативама и позоришној представи Оливера Фрљића ни данас нема споменика на местима погубљења на Трешњевци и на Сљемену.

"Јутарњи лист" наводи да је у међувремену поднесен захтјев да улица или трг у Загребу понесу име по убијеној Александри Зец.

У ноћи 7. децембра 1991. на загребачкој Трешњевци, тачније у Пољаничкој улици на кућном броју 22, припадници Мерчепове јединице упали су у дом загребачке породице Зец, која је спавала. Хапшење Михајла Зеца је брзо постало јавна ликвидација, а потом и отмица два свједока убиства, његове супруге Марије и њихове 12-годишње кћерке Александре, пробуђене овим насиљем из првог сна.

Злочиначка петорка - Муниб Суљић, Синиша Римац, Игор Микола, Небојша Ходак, Сњежана Живановић - у наредним су сатима мајку и кћерку комбијем одвели до планинарског дома Адолфовац на Сљемену гдје су, као припадници МУП-а били стационирани, те су их потом обје ликвидирали. Један од убица Синиша Римац постао је тјелохранитељ министра одбране Гојка Шушка, а 30. маја 1995. примио је орден Николе Шубића Зринског, високо признање за јуначки чин у рату, из руку тадашњег предсједника Фрање Туђмана.