latinica  ћирилица
07/12/2021 |  12:02 ⇒ 12:05 | Аутор: РТС

Србија добила сагласност ЕУ за отварање кластера четири

Србија добила сагласност свих земаља чланица Европске уније за отварање кластера четири.
Европска унија - Фото: РТРС
Европска унијаФото: РТРС

Све земље чланице Европске уније данас су дале сагласност да Србија 14. децембра на Међувладиној конференцији са ЕУ отвори кластер 4, који се односи на Зелену агенду и одрживу повезаности, сазнаје Танјуг у Бриселу.

Сагласност да Србија сљедеће недјеље отвори сва четири поглавља у оквиру кластера 4 постинута је у оквиру Радне групе Савјета ЕУ за проширење, а биће званично потврђена на састанку амбасадора ЕУ.

У оквиру кластера 4, Србија ће отворити преговоре о транспортној политици, енергетици, трансевропским мрежама као и поглавље о животној средини и климатским промјенама.

Планирано је да на Међувладиној конференцији ЕУ Србија, која је заказана за 14. децембар у Бриселу, на којој ће кластер 4 бити отворен, присуствују премијер Србије, Ана Брнабић и министар за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић.

Кластер 4 се односи на "зелену агенду и одрживу повезаност", обједињује поглавља или области која су везана за транспорт, енергетику, трансевропске мреже, заштиту животне средине и климатске промјене.