latinica  ћирилица
07/12/2021 |  12:04 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Породице несталих и страдалих Срба протестовале испред Суда и Тужилаштва БиХ (ВИДЕО)

Испред правосудних институција БиХ у Сарајеву одржан је протест представника Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, заједно са осталим организацијама проистеклим из Одбрамбено-отаџбинског рата, на којем је исказано незадовољство радом ових институција при процесуирању ратних злочина почињених над Србима.
Породице несталих и страдалих Срба пред Судом БиХ - Фото: РТРС
Породице несталих и страдалих Срба пред Судом БиХФото: РТРС

Девет невладиних организација из Републике Српске организовало је окупљање породица и протест испред зграде Суда и Тужилаштва БиХ због двоструких стандарда у процесуирању ратних злочина и потпуног застоја у тражењу несталих Срба.

Више од 100 учесника изразило је незадовољство поништеном пресудом генералу тзв. Армије БиХ Сакибу Махмуљину, осуђеном на 10 година због стравичних злочина над Србима у Возући.

Породице погинулих су истакле да су "чашу жучи" прелила посљедња хапшења Срба, те ослобађајућа пресуда Махмуљину, којем је данас почело обновљено суђење за које страхују да би могло бити окончано исто као претходни поступак.

Организатори су позвали све представнике амбасада да дођу и чују вапај породица страдалих Срба, али је њихов долазак изостао.

Учесници протеста су најавили да ће се поново окупити, уколико се не изједначи однос према свим жртвама у Суду БиХ.