latinica  ћирилица
07/12/2021 |  12:12 ⇒ 15:25 | Аутор: РТРС

Београд: Трибина "Република Српска - враћање отетих уставних надлежности"

У Београду се одржава трибина о теми "Република Српска - враћање отетих уставних надлежности".
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

На скупу учествује и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, али и угледни аналитичари из Српске и Србије.

Додик је рекао да политичка борба за Републику Српски никада није престала, да она неће ратовати чак и ако буде нападнута, већ ће се политички одбранити.

Он је истакао да је кључна борба била да се не промијени Устав БиХ, а било је покушаја.

- Ако смо успјели нешто да урадимо, успјели смо да очувамо Устав - истакао је Додик и додао да се ту види шта је надлежност, ко може да предложи закон, а нигдје не пише да је то високи представник.

Шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић је, у име организатора, истакао да је инцијатива Републике Српске за враћање отетих уставних надлежности и повратак изворном Дејтонском споразуму једини пут ка успостављању владавине права и унутрашњег дијалога као основа за опстанак БиХ и будућност Републике Српске у таквој БиХ.

Данашња трибина одржава се у организацији информативно-политичких портала Све о Српској и Факти, уз подршку Представништва Српске у Србији.

Организатори истичу да би у наредним данима, на посебној сједници, Народна скупштина Републике Српске требало да се изјасни о враћању надлежности Српске.

Да би Српска прешла са "духа" на "слово" Дејтонског споразума, подсјећају, у складу са Уставом БиХ потребна је натполовична већина посланичких гласова, којом располаже владајућа коалиција, али се очекује да ће ову одлуку подржати сви патриотски настројени посланици.

У ситуацији у којој неке западне земље пријете санкцијама, а друге државе, попут Србије, Русије, Кине и Мађарске подржавају изворни дејтонски Устав БиХ - да ли се Српска налази пред реализацијом циљева дугогодишње борбе да јој се врати отето или јој предстоје нови изазови - неке су од тема о којима ће се говорити на овој трибини.

Предстојећа сједница Народне скупштине Републике Српске о враћању ентитетских надлежности за Српску има историјски значај и представља Дан Д, изјавио је српски политиколог и академик Ненад Кецмановић.

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић изјавио је данас у Београду да Русија показује политичку одлучност да се у пуном капацитету ангажује на Балкану, јер бранећи Србе на Балкану Русија штити и себе.

Професор међународних односа на Универзитету у Бањалуци Жељко Будимир изјавио је да су САД кључно утицале на процес реформе одбране у БиХ с циљем стварања заједничке војске и њене интеграције у НАТО, чиме би се наставио процес проширења НАТО алијансе на југоисток Европе, док су с друге стране Бошњаци у формирању Оружаних снага БиХ видјели прилику да се формира војна сила под њеном контролом и командом, ради стратешког одвраћања унутрашњег "непријатеља".