latinica  ћирилица
07/12/2021 |  12:23 ⇒ 12:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Екипа филма "Тома" прославила преко милион гледалаца

Екипа филма "Тома" синоћ је прославила преко милион биоскопских гледалаца свечаношћу на којој је Југословенска кинотека за тај успјех уручила повеље продуцентима Драгану Бјелогрлићу и Жељку Јоксимовићу.
Екипа филма "Тома" (фото: ATA Images) -
Екипа филма "Тома" (фото: ATA Images)

На свечаности у Кинотеци у Београду пред бројним званицама, Бјелогрлић и Јоксимовић су заузврат даровали њеном директору Југославу Пантелићу копију филма "Тома" на трајно чување.

- Све је било толико брзо и интензивно да већина од нас није свесна шта се све десило, али знам да смо у зло време опаке болести, на простору где се деценијама негује мржња, понудили чисту емоцију и љубав. Људи су то пригрлили и зато се десило ово чудо - рекао је Бјелогрлић присутнима.

Бјелогрлић се захвалио главном јунаку његовог филма, композитору и певачу народне музике Томи Здравковићу (1938-1991), што је "дозволило да трагајући за (његовом) душом пронађемо своју".

- Захваљујем се Драгану који је побудио у мени неке дивне сентименте и идејном творцу (филма) Банету Обрадовићу, и дивној екипи људи која је разумјела све што смо Бјела и ја имали у главама. Ово је само почетак нечега што ћемо у будућности радити. Остварили смо велико дјело - истакао је Јоксимовћ.

Он је захвалио Телекому Србија и осталим спонзорима нагласивши да је екипа филма "Тома" показала "да је емоција јача од свега и од короне".

Предавајући специјалну плакету Кинотеке поводом милионске гледаности, Пантелић је истакао да је "Тома" постигао "изузетно значајан успех за српски филм, захваљујући коме је публика враћена у биоскоп".

- Имати овај резултат у ово време је невероватан успех, са српским филмом на тржистима већим од нашег је огроман успех, из кинематографије која не спада у ред великих чини још већим успех, а у време пандемије - то је чудо! - оцијенио је Пантелић.

Како је речно на прослави, од септембарске премијере на Сарајево филм фестивалу Бјелогрлићево остварење је у време пандемије до сада погледало 1.054.000 хиљаде гледалаца у биоскиопима Србије, региона и свијета, а очекује се да као најгледанији домаћи филм у последњих 20 година премаши 1.100.000 гледалаца.

Прослави су из глумачке екипе присуствовали тумач насловне улоге Милан Марић и Тамара Драгичевић, која игра пjевачицу Силвану Арменулић (1939-1976), као и Сања Марковић, Ђорђе Стојковић, Милан Колак и други.

Међу бројним званицама били су Горан Бјелогрлић из продуцентске куће Кобра филм, главна и одговорна уредница новинске агенције и телевизије Тањуг Јована Јоксимовић, менаџер маркетиншке агенције "Њу момент" Лазар Сакан, који има мању улогу у "Томи" и бројне друге јавне личности.

У музичком дијелу програма у пратњи Новосадског биг бенда, најприје је Јоксимовић отпевао Здравковићев џезирани класик "Два смо света различита", а Емил Фетаховић је поновио улогу Здравка Чолића из филма отпевавши његову "Синоћ ниси била ту".

Док је "Томин" глумац Ђорђе Стојковић извео "Осмијех" Групе 220, а Давор Јовановић песму Индекса "Сањам", чланови легендарне Ју групе Драги и Жика Јелић отпјевали су своје класике "Црни лептир" и "Чудна шума".

Сузана Бранковић која је у филму "позајмила" глас Томиној колегиници Арменулић отпјевала је њен хит "Ноћас ми срце пати", који је написао Здравковић.

Пошто је у филму дао глас Здравковићу, фолк пјевач Ацо Пејовић је извео Томине хитове "Тужно лето" и "Свирајте ноћас само за њу".

Бранковић и Пејовић су отпјевали заједно "Поноћ", коју су за филм написали Јоксимовић и Предраг Живковић Тозовац (1936-2021), док је за крај Јоксимовић отпевао Здравковићеву песму "За Љиљану", зарадивши овације присутних.

Музичко вече у Кинотеци употпунио је Пејовић са класиком "Што те нема", а на позорници у Кинотеци придружили су му се као подршка Бјелогрлић, Јоксимовић и екипа "Томе".

Након свечаности, Бјелогрлић је рекао новинарима да су бројке важне и пријају, али да за 40 година каријере "не памти да је филм изазвао толику катарзу код људи, да су имали потребу да га гледају више пута, да плачу и пјевају".

Јоксимовић је најавио да је реално очекивати премијеру осам једночасовних наставака серије "Тома" у септембру 2022. године.

- Многе ствари које нису биле јасне у филму доћи ће на право место кад серија буде емитована - рекао је Јоксимоовић, а Бјелогрлић је додао да "постоје приче које не постоје у филму и нови ликови".

- Серија је биографска у смислу да баш прати његов живот - нагласио је Бјелогрлић.