latinica  ћирилица
07/12/2021 |  12:52 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Тржиште Турске значајно за привреднике Српске и ФБиХ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац примио је данас у Сарајеву замјеника министра трговине Турске Ризу Туну Турагаја, са којим је разговарао о унапређењу економских односа и јачању спољнотрговинске размјене.
Кошарац и Турагај - Фото: СРНА
Кошарац и ТурагајФото: СРНА

На састанку је истакнуто да су односи двије земље добри и пријатељски, те да их не обиљежавају отворена питања, а Кошарац је нагласио да је Турска важан спољнотрговински партнер БиХ, те да постоји простор за унапређење билатералне сарадње и укупних економских односа.

- Користећи партнерске и добре политичке односе, који су потврђени и током недавног сусрета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана у Анкари, опредијељени смо да у наредном периоду интензивно радимо на повезивању привредника и јачању привредних веза између Републике Српске, ФБиХ и Турске - истакао је Кошарац.

Саговорници су се сагласили да је Уговор о слободној трговини између БиХ и Турске добар правни основ за додатни развој и унапређење привредне сарадње на обострану корист.

Кошарац је информисао Турагаја о јасној политици и опредјељењу Министарства спољне трговине и економских односа када је ријеч о отварању нових тржишта за пласман домаћих производа.

- ЕУ је важан партнер, али смо свјесни чињенице да ту постоје одређени проблеми. Стога у потпуности афирмишемо политику унапређења постојећих и отварања тржишта других земаља за привреднике из Републике Српске и Федерације БиХ, при чему смо посебно фокусирани на земље ЦЕФТА, Турску, Евроазијску царинску унију и Кину - рекао је Кошарац.

Он је поновио подршку иницијативи "Отворени Балкан", те изразио став да БиХ треба да буде дио ове регионалне иницијативе, будући да представља озбиљну шансу за привредни напредак Републике Српске и ФБиХ, јер ће регионална економска зона омогућити олакшану трговину робом и услугама, као и слободно кретање људи и капитала у земљама региона.

На састанку је истакнут значај изградње ауто-пута Београд-Сарајево за све грађане и земље у региону, посебно са аспекта јачања сарадње и регионалног повезивања, саопштено је из ресорног министарства.

Саговорници су нагласили важност унапређења сарадње у области туризма, што ће бити и предмет разговора Кошарца са турским министром надлежним за туризам у предстојећем периоду.

Истакнуто је да постојање директне авио-линије између БиХ и Турске представља значајну предност те да туристи из Турске већ долазе у БиХ, а посебан интерес исказују за посјете Сарајеву и Јахорини, као и за зимски туризам генерално.