latinica  ћирилица
07/12/2021 |  13:41 ⇒ 13:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Протест таксиста у Подгорици

У Подгорици су у току протести таксиста у организацији Струковног синдикат таксиста Црне Горе, чији су чланови обишли Управу прихода и царина, Министарство финансија и социјалног старања и владу, позивајући на налажење хитних рјешења за излаз из, како кажу, актуелног катастрофалног стања.
Протест таксиста у Подгорици (фото: Лука Зековић) -
Протест таксиста у Подгорици (фото: Лука Зековић)

Предсједник Струковног синдиката таксиста Борислав Павловић изјавио је да су протест организовали из више разлога, међу којима је главни ситуација у ауто такси превозу у Црној Гори, и да траже да их нови министри приме на разговор, преноси Побједа.

- Желимо да покажемо да нас има, а како ћемо даље реаговати видјећемо. Не очекујемо да ће нас примити министри, ако нису за годину, не очекујемо ни да ће данас - рекао је он новинарима прије почетка протестне вожње.

Павловић је као проблеме навео “нерад инспекција и рапидни раст сиве економије, која је уништила 2021. туристичку сезону, која је требало да нам буде година опоравка".

- Желимо да укажемо на то да има 1.500 предузетника које нису питали у каквим условима раде-  казао је он.

Он је истакао да су до сада послали више од 40 дописа новим министрима, те да до данас није било одговора и разговора.

- Зато смо на улици. На протесту ће учествовати 50 возила, због мјера, колеге са сјевера нисмо оптерећивали због цјелокупуне ситуације, али имамо подршку - нагласио је Павловић.

Додао је и да је процес фискализације проблематичан из више разлога.

- Први је што је Министарство финансија и социјалног старања променило 1. јуна правилник за фискализацију такси превоза, чиме је она обесмишљена и не функционише зато што нису обезбијеђени апарати који треба да нас повежу са касом - објаснио је Павловић.

Према његовим ријечима, проблем постоји и са лиценцама које се, тврди, не издају транспарентно.

- То зависи од тога ко сте, како сте и чиме се бавите. То је дужи низ година проблем. Лиценце се издају нетранспарантно. Она јесте једнака за све, али је издају локалне самоуправе - закључио је Павловић.

Представници таксиста су своје захтјеве предали су Министарству финансија.