latinica  ћирилица
07/12/2021 |  15:37 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Приједор: Ускоро би могла да почне експлоатација жељезне руде у Љубији (ВИДЕО)

Експлоатација жељезне руде у Љубији код Приједора могла би ускоро поново да почне, најавио је министар енергетике и рударства Петар Ђокић.
РЖР "Љубија" - Фото: РТРС
РЖР "Љубија"Фото: РТРС

У току су преговори са заинтересованим партнером, али и активности на докапитализацији предузећа Рудник жељезне руде Љубија, које је у већинском власништву Српске. Уколико рудник поново почне да ради, требало би да запосли око 300 радника.

Рјешење за покретање рударске производње у Љубији, Влада тражи заједно са компанијом Митал из Луксембурга и РЖР Љубијом, каже министар Ђокић.

Те двије компаније 2004. године формиралe су компанију Арселор Митал Приједор, која ископава жељезну руду у Омарској. Ђокић каже да се нада да ће у другој половини идуће године све бити спремно за отварање рудника у Љубији.

- Наш циљ као Владе јесте да учинимо све што можемо да помогнемо да ова наша заједничка компанија, Арселор Митал буде носилац те рударске производње овдје и да обновимо ту производњу на начин да ће се додијелити концесија за експлоатацију жељезне руде Арселор Миталу. РЖР ће бити у саставу Арселор Митала и даље као компанија са својим удјелом - сматра Ђокић.

Младен Јелача генерални директор комапније Арселор Митал нагласио је да ће се они као професионална организација максимално трудити да се то оствари.

- Нећемо одустати. Вјерујемо овим људима и желимо да они вјерују нама - додао је Јелача.

С обзиром на то да су ископавања у Љубији престала прије 29 година, постројења су у лошем стању. Још није познато колико средстава би требало да буде уложено како би производња била поново покренута. Постројења и земљиште су у власништву РЖР Љубије, чији је већински власник Република Српска.

- Влада интензивно ради, што је министар рекао, на докапитализацији моје фирме, РЖР-а, да би оснажила компанију која ће ући и даље са партнером који се зове Митал у све будуће пројекте. То никакав проблем није. Значи, у овом моменту је тај дио продаје стављен у некакав други план - каже Станко Вујковић генерални директор РЖР Љубије.

Предуслов за почетак ископавања у Љубији јесте обнова 15 километара пруге до Приједора.

- Ми смо већ највећи дио посла урадили. Очекујем већ почетком године да распишемо тендер за санацију овога дијела пруге - рекао јке Недељко Ћорић министар саобраћаја и веза Републике Српске.

У разговорима о покретању производње у Љубији већ годину дана активно учествује и приједорска Градска управа, у којој истичу да не желе да буду пасивни посматрач када је ријеч о овом питању.

- Покретању производње у Љубији значило би отварање неколико стотина радних мјеста, значило би покретање неких других сектора у граду Приједору, значило би побољшање живота за све грађане града Приједора - сматра Жарко Ковачевић замјеник градоначелника Приједора.

Експлоатацијом већ истражених лежишта жељезне руде у Љубији, рад рудника у Омарској био би продужен двије до три године. У Љубији постоје процјене нових лежишта која би могла бити експлоатисана десет до 15 година, али су потребна додатна истраживања.