latinica  ћирилица
07/12/2021 |  15:42 | Аутор: СРНА

Носовић: Не вјерујемо у добре намјере правосуђа БиХ

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић рекао је Срни да не вјерује у добре намјере правосуђа БиХ у погледу процесуирања ратних злочина почињених над Србима са подручја сарајевских насеља Храснице, Бутмира и Соколовић Колоније, који су били незаконито затворени у логору Основна школа "Алекса Шантић".
Анђелко Носовић  (Фото:glassrpske.com) -
Анђелко Носовић (Фото:glassrpske.com)

Коментаришући акцију Агенције за истраге и заштиту БиХ, у којој је на подручју Сарајева ухапшено пет лица осумњичених за ратне злочине над више од 100 српских цивила, Носовић је истакао да њихово хапшење не значи да ће ова лица бити и процесуирана, јер је то до сада безброј пута показало правосуђе БиХ на штету српских жртава рата.

Носовић је подсјетио да је Савез логораша Републике Српске прије десет година поднио више од 150 тужби против припадника такозване Армије РБиХ, управника логора и чувара, истичући да је све узалуд када нико још није процесуиран за ове злочине.

Он је рекао да је, према евиденцији Савеза логораша Републике Српске, у логору Основна школа "Алекса Шантић", боравило око 270 српских логораша.

Припадници СИПА ухапсили су на подручју Сарајева пет лица осумњичених за ратне злочине над више од 100 српских цивила, саопштено је из Тужилаштва БиХ по чијем налогу је извршена акција хапшења.

Истрага се односи на злочине над српским цивилима са подручја Храснице, Бутмира и Соколовић Колоније, који су били незаконито затворени у логору Основна школа "Алекса Шантић" и затвору у недовршеној згради у близини небодера у Храсници.

Оптужени се терете за увиства најмање осам заробљених цивила, а међу осумњиченима су директни извршиоци убистава.