latinica  ћирилица
07/12/2021 |  15:45 | Аутор: СРНА

Додик: Ствари у БиХ треба вратити на уставна подешавања

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да ствари у БиХ треба вратити на "подешавање" предвиђено Уставом БиХ у коме је јасно предвиђено да је БиХ празна љуштура која нема ништа, а коју су покушали да попуне странци, док је Република Српска држава.
Милорад Додик -
Милорад Додик

- Тако да ствар само треба да се врати на подешавање како је предвиђено Уставом БиХ. Ја нисам писао Устав, али се борим за његово одређење. Ја ништа не тражим осим Устава и зато постајем крив. То је мој допринос новијој политичкој историји. Бориш се за Устав, бориш се за написана међународна права и онда си крив - изјавио је Додик новинарима у Београду.

Он је навео да Републику Српску у наредним деценијама види као што јачу, самосталнију, земљу српског и других народа који у њој живе, која ће бити интегрисана у регион, у значајном обиму интегрисана и са Србијом.

Одговарајући на питање да ли су исцрпљене све могућности, у контексту припапајања Србији, Додик је рекао да је то давно одлучено у главама људи.

- Ја сада не бих улазио у њихове главе, али у сваком случају у бившој Југославији, што је предсједник Србије Александар Вучић прије неки дан рекао, свима је дозвољено да се одвоје од Срба, а Србима није довољено да се ни од кога одвоје него су нас стрпали, па су рекли, морате да трпите ово на Косову, морате да трпите ово у БиХ... - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, онда се долази до, не само практично–политичког животног питања, него и филозофског, правног и сваког другог како то да Срби немају право.

Додик је истакао да су односи Републике Српске са Русијом веома добри и пуни разумјевања, а да Српској одговара позиција Москве која каже да се поштује међународно право, јер и Српска поштује међународно право.

Он је рекао да Српска не улази ниу какве авантуре у било чему, него покушава да се одбрани од најезде кршења њеног права и онога што је слово међународног права и што се зове Устав.

- И међународно право и унутрашње право, све је то скршено, све је то сломљено због раније датих обећања Алије Изетбеговићу и другима да потпишу Дејтонски споразум, а да ће они касније моделирати у неком смислу. Знали смо ми то, али смо вјеровали да има нека граница - рекао је Додик.

Он је нагласио да се сада види да граница нема, односно да је граница "нестанак Републике Српске".

- И сад, ако немамо сада политички рефлекс и политичку борбу, онда за двије године нећемо имати за шта да се боримо у Републици Српској - рекао је Додик.