latinica  ћирилица
07/12/2021 |  17:39 | Аутор: СРНА

Бањац: Не могу странци одржавати изборе у БиХ

Предсједник Народне партије Српске /НПС/ Дарко Бањац сматра да не могу странци одржавати изборе у БиХ, већ сами грађани, те да опозиција треба да схвати да не треба тражити помоћ од људи који не живе на овом простору и немају никакав легитимитет да причају о демократији.
Дарко Бањац - Фото: Screenshot
Дарко БањацФото: Screenshot

- Не могу странци одређивати на који начин треба да се одрже избори у једној земљи. То би исто било као када би ми то радили у Њемачкој и САД - рекао је Бањац Срни.

Бањац, који је посланик у Народној скупштини Републике Српске, каже да лично нема ништа против одржавања избора ако се за то стекну одређени услови.

- Не могу се одржавати избори на такав начин да се Република Српска доведе пред свршен чин да њени грађани не могу да изаберу своје представнике како би жељели, него да одређеним играма међународне заједнице и страних представника они поставе људе на одређене позиције, као што су то некада радили високи представници - истакао је Бањац.

Он је рекао да странци говоре да нису функционалне институције БиХ, истичући да у суштини Република Српска и српски представници користе оно што је записано у Уставу БиХ.

Бањац је напоменуо да представници Републике Српске ниједног тренутка нису прекршили Устав БиХ, већ је суштина да велике стране силе желе да крше Устав и да мимо демократије и међународног права стварају одређену политичку атмосферу у БиХ и бирају органе БиХ, истичући да је то потпуно неприхватљиво.

Коментаришући данашњи састанак опозиције из Републике Српске и Федерације БиХ у Сарајеву, Бањац каже да опозиција има право да се састаје.

Он је нагласио да је суштина свега што се ради у Републици Српској и предстојеће сједнице парламента Српске о враћању надлежности - заштита постојања Републике Српске.

Представници опозиције из Републике Српске и Федерације БиХ сматрају да је одржавање општих избора 2022. године неупитно и да ће заједно инсистирати на, како кажу, транспарентним и поштеним изборима.

Састанку су присуствовали Мирко Шаровић /СДС/, Бранислав Бореновић /ПДП/ и Александар Главаш /ДНС/, Един форто, Сабина Ћудић и Предраг Којовић /Наша странка/, Нермин Никшић и Денис Бећировић /СДП БиХ/ и Елмедин Конаковић /Народ и правда/.