latinica  ћирилица
07/12/2021 |  17:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Борељ Куртију: Морате да примијените Споразум о ЗСО

Високи представник ЕУ Жосеп Борељ је поручио премијеру тзв. Косова Аљбину Куртију да је влада у Приштини у обавези да примијени Споразум о ЗСО.

- Извините премијеру (Куртију), али морамо да наставимо да тражимо да примијените Споразум о Заједници српских општина - изјавио је Борељ на прес-конференцији у Бриселу и тако реаговао на Куртијев одговор на питање новинара Танјуга.

Курти је прије тога, на питање нивинара Танјуга да ли се лично осјећа одговорним када високи представник каже да не примећује доказе о контруктивности за наставак дијалога, и на питање да ли има план да примијени обавезе из споразума о ЗСО, рекао да постоје 33 споразума између Приштине и Београда, а да званични Београд, како тврди, није спровео двије трећине тих споразума и да "Београд увијек воли да напомене један споразум који није прошао тест на нашем Уставном суду".

Курти наводи и да 2015. године, када је објављена одлука суда, нико од Срба на Косову није протестовао против тога, већ, како каже, само званични Београд.

- Вријеме је да имамо дијалог од кога ће грађани једини имати користи, а не политичари - рекао је Курти.

Он је додао да је неопходан, како је рекао, "демократски карактер дијалога", односно да људи имају користи, и да су сва рјешења која долазе одозго ту да се угоди политичарима и да нису демократска.

Курти је, такође, тврдећи за себе да је демократа рекао да зато вјерује како будућа поглавља не би требало да угађају политичарима, већ народу.

Борељ је, такође, на питање новинара Танјуга да ли је са Куртијем директно разговарао о конструктивности у примјени бриселских споразума, укључујући и ЗСО, рекао да очекује пуну примјену тих споразума ради нормализације односа Београда и Приштине.