latinica  ћирилица
07/12/2021 |  17:50 ⇒ 17:50 | Аутор: СРНА

Стевандић: Све странке морају указивати на право Српске да располаже својом имовином

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић сматра да све странке из Републике Српске кад преговарају са колегама из Федерације БиХ /ФБиХ/ морају глорификовати улогу Српске, те указивати на њено неприкосновено уставно право да располаже својом имовином.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је, поводом данашњег састанка представника опозиције из Републике Српске и ФБиХ са којег је поручено да је одржавање општих избора 2022. године неупитно, Срни рекао да није спорно да било ко разговара с ким хоће, па и да тема буде Изборни закон.

- Било би веома добро да сазнамо да ли су наше колеге на састанку са колегама из ФБиХ остали на позицијама које смо заједно потписали, а то је да је наша имовина неприкосновена, да не признајемо одлуку којом нам се она отима, као и то да не признајемо високог представника, или га они сада признају? О изборима ћемо и ми бити саговорници и о њима разговарати са свим партијама - нагласио је Стевандић.

Стевандић је указао да је на сваком састанку битно говорити о правима Републике Српске, како не би дошло вријеме када се неће ни постављати питање зашто је неко нешто промијенио око статуса Српске.

- То је оно што би било најважније, а што се из овог састанка, нажалост, не види - закључио је Стевендић.

Представници опозиције из Републике Српске и Федерације БиХ сматрају да је одржавање општих избора 2022. године неупитно и истичу да ће заједно инсистирати на, како кажу, транспарентним и поштеним изборима.

Састанку су присуствовали Мирко Шаровић /СДС/, Бранислав Бореновић /ПДП/ и Александар Главаш /ДНС/, Един Форто, Сабина Ћудић и Предраг Којовић /Наша странка/, Нермин Никшић и Денис Бећировић /СДП БиХ/ и Елмедин Конаковић /Народ и правда/.