latinica  ћирилица
07/12/2021 |  18:16 | Аутор: СРНА

СПЦ у Њемачкој - дио недјељиве аутокефалне Српске патријаршије

Српска православна црква постоји у Њемачкој као дио једне, недјељиве аутокефалне Српске патријаршије, а Устав СПЦ и уредбе важе, као и било гдје на њеном канонском подручју, и на теориторији Њемачке, док су сва црквено-јерархијска тијела обавезна да се према њима управљају, саопштено је из СПЦ.
Српска православна црква -
Српска православна црква

У саопштењу је наведено да је СПЦ примила много оштрих протеста и негодовања поводом објаве коју је њемачки политичар Виола фон Крамон дала након разговора са Његовим преосвештенством епископом диселдорфским и њемачким Григоријем - да у Њемачкој не постоји СПЦ, те поручено да је Црква одговорна да саопшти истину.

Прецизирано је да на основу Устава СПЦ одговарајуће црквене власти постављају и разрјешавају управе свих тијела и органа, а Свети архијерејски сабор поставља и, према потреби, разрјешава епархијског архијереја.

Посланик Европског парламента из редова Зелених Виола фон Крамон објавила је на "Твитеру" након разговора са епископом Григоријем да у Њемачкој нема СПЦ, већ су то "веома аутономне епархије које се разликују од Католичке цркве".

Она је у истој објави, коју је кратко након објављивања и обрисала, поручила: "Попричајте са епископом и изненадићете се".