latinica  ћирилица
07/12/2021 |  18:39 ⇒ 18:40 | Аутор: СРНА

Агрометеоролошке прилике дјелимично одговарају радовима на отвореном

Агрометеоролошке прилике током ове седмице само ће дјелимично одговарати за извођење предвиђених пољопривредних радова на отвореном, наведено је у агробилтену Републичког хидрометеоролошког завода.
Сјетва - Фото: СРНА
СјетваФото: СРНА

У билтену је наведено да се током ове седмице сњежне падавине очекују и у нижим предјелима уз формирање сњежног покривача, а преовладаваће претежно до потпуно облачно вријеме са кишом, сусњежицом и снијегом.

Јутарња температура ваздуха биће од минус 12 до три степена у вишим, а у нижим предјелима од минус пет до три, те на југу до седам степени Целзијусових, док ће максимална дневна бити у интервалу од минус три до три у вишим крајевима, а у нижим од два до седам, те на југу до 10 степени Целзијусових.

Током прошле седмице, од 29. новембра до 5. децембра, забиљежене су падавине, које су биле интензивније у Херцеговини, али је, захваљујући њима и доспјелим падавинама из претходног периода, добра влажност обрадивог земљишта у сјетвеном и дубљим слојевима.

У седмичном агробилтену наведено је да је прошле седмице забиљежена активност ваши и цикада на усјевима пшенице и јечма.

- Озиме усјеве потребно је прегледати на могуће присуство глодара, који причињавају велику штету током зимског периода - упозорили су агрометеоролози.