latinica  ћирилица
07/12/2021 |  19:28 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Градоначелник Загреба присуствовао комеморацији породици Зец

Градоначелник Загреба Томислав Томашевић одао је данас почаст српској породици Зец коју су прије 30 година звјерски убили припадници резервних јединица хрватског МУП-а, такозвани мерчеповци, истичући да се знају починиоци и мотиви, али да за тај злочин нико није одговарао.

Отац Михајло убијен је у ноћи између 7. и 8. децембра 1991. године испред породичне куће, а дванаестогодишња Александра и њена мајка Марија убијене су код планинарског склоништа, дома Адолфовац на Сљемену.

Вечерас је у овом дому одржана комеморација у организацији Антифашистичке лиге Хрватске и Српског народног вијећа. Осим потпредсједника хрватске Владе Бориса Милошевића, почаст је одао и Томашевић, што је први пут да загребачки градоначелник учествује на комеморацији породици Зец.

- Овдје стојим понизно као градоначелник Загреба како бих одао почаст невиним жртавама, невино побијеној породици Зец јер сви знамо шта се овдје догодило прије 30 година, сви знамо ко су починиоци, сви знамо који су били мотиви, а исто тако знамо да за то нико није одговарао - рекао је Томашевић.

Он је оцијенио да је трагично да у посљедњих 30 година ниједан градоначелник Загреба није учествовао на комеморацији жртвама овог злочина, те да се дозвољава да тако овакви злочини падају у заборав, пренијели су хрватски медији.

- Овдје сам као градоначелник заједно са цијелом делегацијом у којој је и предсједник Скупштине Клисовић јер желимо живјети у граду гдје је злочин-злочин, без обзира ко га је починио и над ким је почињен и да за тај злочин починиоци одговарају. Овдје сам јер сматрам да овакви злочини не смију пасти у заборав како се више никад у будућности не би поновили - додао је Томашевић.

Према његовим ријечима, Загреб ће бити град у којем се свако ко овдје живи осјећа као у свом дому, гдје нема дискриминације по било којој основи и гдје се сваки злочин кажњава.

Комеморацији је присуствовао и предсједник Српског народног вијећа  Милорад Пуповац.

У ноћи 7. децембра 1991. године припадници јединице Томослава Мерчепа упали су у дом породице Зец на загребачкој Трешњевци, након чега су их ухапсили.

- Хапшење Михајла, оца породице Зец, сасвим је брзо постало јавна ликвидација, а потом и отмица два свједока убиства - његове супруге Марије Зец и њихове дванаестогодишње кћерке Александре, пробуђене овим насиљем из првог сна. Злочиначка петорка, Муниб Суљић, Синиша Римац, Игор Микола, Небојша Ходак, Сњежана Живановић у наредним су часовима мајку и кћерку комбијем одвели до планинарског дома Адолфовац на Сљемену, гдје су обје ликвидирали - наводи се у саопштењу Антифашистичке лиге Хрватске и СНВ-а.

У саопштењу се подсјећа да је након тога један од убица Синиша Римац постао тјелохранитељ министра одбране Хрватске Гојка Шушка, а 30. маја 1995. године примио Орден Николе Шубића Зринског, високо признање за јуначки чин у рату који му је додијелио тадашњи предсједник Фрањо Туђман.

Александра, Марија и Михајло сахрањени су у Горњој Драготињи, код Приједора, родном мјесту Михајла Зеца.