latinica  ћирилица
07/12/2021 |  19:39 ⇒ 21:13 | Аутор: sputniknews.com

Први детаљи разговора Путина и Бајдена

Предсједници Русије и САД, Владимир Путин и Џозеф Бајен, разговарали су путем видео линка на више тема - од Украјине до сајбер криминала, саопштила је Бијела кућа након разговора два лидера који е трајао више од два сата.

Бајден је, како се наводи у саопштењу, изразио озбиљну забринутост предсједнику Русије у вези са гомилањем руских трупа на украјинској граници.

Он је јасно дао до знања да ће САД и њихови савезници одговорити оштрим економским и другим мјерама на војну ескалацију, ако до ње дође.

Како се додаје Бајден је током разговора потврдио подршку суверенитета и територијалног интегритета Украјине и "позвао на деескалацију и повратак дипломатији".

- Обја предсједника су поручила својим тимовима да наставе са радом. САД ће то чинити у тесној координацији са савезницима и партнерима - саопштила је прес-служба Бијеле куће.

Како се наводи, Путин и Бајден су разговарали и о стратешкој стабилности, сајбер криминалу, као и о заједничком раду на рјешавању регионалних питања, укључујући проблем Ирана.