latinica  ћирилица
07/12/2021 |  21:45 ⇒ 08/12/2021 | 10:31 | Аутор: РТРС

Вишковић: Буџетом за раднике, пензионере и борце није умањено ни једно давање (ВИДЕО)

Након посебне сједнице о враћању надлежности, наредне седмице, 14. децембра, још једна посебна сједница, али од Приједлогу буџета за наредну годину.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Буџетским оквиром Владе, од четири милијарде 24 милиона марака предвиђено је повећање плата, растерећење привреде, повећања давања за пензионере, борачке категорије и породиље.

Премијер Радован Вишковић за нашу телевизију каже - све то је у циљу ублажавања евентуалног повећања инфлације.

Без обзира на епидемиолошку и економску ситуацију у којој се нашао цијели свијет, буџетом за сљедећу годину за раднике, пензионере и борце у Српској, није умањено ни једно давање, каже премијер Радован Вишковић. Чак је планирано и повећање буџетских расхода за ове категорије и пронаталитетну политику. Такође, привреда није растерећена само мањим пореским стопама, већ и укидањем и умањењем парафискалних намета.

- Збир тих парафискалних растерећења које Влада, на неки начин поново помаже реалном сектору је око 25 милиона на оних 54 који су смањење пореске стопе - каже Вишковић.

Инфлација у Српској је под контролом, каже Вишковић и за ову годину је нешто већа од једног процента. Нада се да ни у наредној неће драстично расти, али каже о негативним ефектима се води рачуна.

- Нисмо без разлога кренули у ову причу повећања свих плата, повећања пензија, борачких, дјечије заштите итд. То су све мјере у смислу, управо да предуприједите или смањите ефекте могућег раста - сматра премијер Српске.

Планирани су и нови механизми борбе против сиве економије. Неки од њих су другачији систем фискализације и одређивање најниже плате по привредним гранама. Неодговорни послодавци незаконитом исплатом дијела личног дохотка знатно штете буџету.

- Кад би условно речено, приказали реално исплаћена примања у Републици Српској за све запослене имали би просјечну плату већу од 1.300 марака - каже Вишковић.

А да ли ће минималац остати 540 марака или ће бити већи зависи од договора послодаваца и синдиката. Ако се до краја године не успију договорити, најнижу плату ће до јануара одредити Влада.